Διεθνή
"Είμαι Εβραίος και ψηφίζω Λεπέν"

"Είμαι Εβραίος και ψηφίζω Λεπέν"

  • 03 Μαϊου 2012, 18:22

Το Εθνικό Μέτωπο ήταν κάποτε κατά των Εβραίων. Σήμερα διαθέτει Εβραίους ψηφοφόρους και υποψήφιους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Για τους Γαλλοεβραίους αυτούς, όπως εξήγησαν στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η ακροδεξιά είναι το κόμμα που τους υπερασπίζεται καλύτερα έναντι του Ισλάμ.

Παράδειγμα ο Μισέλ Τορίς, πρώην αστυνομικός που μέχρι πρότινος ήταν δραστήριος σε μια οργάνωση Εβραίων της Γαλλίας - την οποία μάλιστα βοηθούσε στις απαντήσεις εναντίον περιπτώσεων αντισημιτισμού. Σήμερα είναι υποψήφιος με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και δεν βλέπει καμία αντίφαση στην επιλογή του αυτή.

«Ένας Εβραίος σήμερα είναι φυσικό να στραφεί προς την Λεπέν διότι είναι η μόνη που αγωνίζεται κατά της εγκληματικότητας και του Ισλάμ, πράγμα που σημαίνει ότι υπερασπίζεται τους Εβραίους», λέει ο Τορίς.

Μέχρι πρόσφατα, η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας καταδίκαζε απερίφραστα-  χωρίς εξαιρέσεις - όσους υποστήριζαν το Εθνικό Μέτωπο. Οπως τον Ζαν Ρισάρ Σουλτσέρ, σοβαρό καθηγητή πανεπιστημίου ο οποίος συνεργάστηκε με την Λεπέν και η οικογένειά του έπαψε να του μιλάει. Σήμερα, για τους Γαλλοεβραίους που υποστηρίζουν το Εθνικό Μέτωπο η κατάσταση είναι σαφώς λιγότερο προβληματική.

«Η στάση των Εβραίων άλλαξε γιατί άλλαξε και το Εθνικό Μέτωπο. Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε τη φρίκη που της προκαλεί το ολοκαύτωμα και οι Εβραίοι το γνωρίζουν αυτό», συνεχίζει ο Τορίς.

Αλλος εβραίος οπαδός της Λεπέν όμως, ο Μισέλ Σιαρντί ο οποίος ίδρυσε μια ομάδα υποστήριξης της ακροδεξιάς υποψηφίου στις γαλλικές εκλογές, εξηγεί ότι η οικογένειά του δεν τον ακολούθησε: «Τα παιδιά μου λένε ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις μου αλλά κι εγώ δεν συμμερίζομαι τις δικές τους». Προσθέτει ότι γνώρισε τη Μαρίν Λεπέν πριν από έξι μήνες σε ένα δείπνο: «Με εντυπωσίασε πολύ. Μου εξήγησε ότι είναι σημαντικό, ως Εβραίοι, να ανήκουμε στο Εθνικό Μέτωπο».

Ο εβραίος δημοσιογράφος Μισέλ Ζερμπίμπ υποστηρίζει ότι το 7-8% των Γαλλοεβραίων ψήφισαν την Λεπέν, σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις της γαλλοεβραϊκής κοινότητας. Στη Γαλλία, τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν έρευνες με βάση την εβραϊκή, χριστιανική ή μουσουλμανική ταυτότητα των ερωτώμενων. Το αν οι Γαλλοεβραίοι θα επιλέξουν Ολάντ ή Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή αποτελεί μυστήριο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron