Διεθνή
Ονδούρα: Δήμαρχος χάρη στις υποσχέσεις για... δωρεάν κηδείες!

Ονδούρα: Δήμαρχος χάρη στις υποσχέσεις για... δωρεάν κηδείες!

  • 03 Μαϊου 2012, 18:00

Η Ονδούρα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο. Πολλά από τα θύματα είναι φτωχοί, γεγονός που οδήγησε έναν πολιτικό σε μία ασυνήθιστη και μακάβρια προεκλογική υπόσχεση: δωρεάν κηδείες με έξοδα του δήμου για όσους συγγενείς δεν έχουν λεφτά για να εξασφαλίσουν στους νεκρούς τους μία αξιοπρεπή ταφή.

Η υπόσχεση «έπιασε τόπο». Ο πολιτικός εξελέγη. Είναι ο Ρικάρντο Αλβάρες, σημερινός δήμαρχος της Τεγκουσιγκάλπα, της πρωτεύουσας της Ονδούρας. «Όταν έκανα την εκστρατεία μου για να εκλεγώ, πριν από επτά χρόνια, διαπίστωσα ότι πολλοί άνθρωποι θάβονταν σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών. Είπα λοιπόν: "Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει στη χώρα μου, στην πόλη μου". Ετσι ίδρυσα τη δημοτική επιχείρηση δωρεάν τελετών, τη Λαϊκή Υπηρεσία Κηδειών» λέει ο δήμαρχος σε απεσταλμένη του βρετανικού BBC.

Κατά τραγικό τρόπο, σήμερα η εν λόγω υπηρεσία έχει ακόμη περισσότερη δουλειά από όση είχε όταν ιδρύθηκε. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο ένας βίαιος θάνατος συμβαίνει κάθε 74 λεπτά της ώρας στην Ονδούρα, μία χώρα της Λατινικής Αμερικής με μόλις οκτώ εκατομμύρια κατοίκους.

Το 2011 η μακάβρια αναλογία ήταν 86 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους - η χειρότερη στον πλανήτη. Συγκριτικά, η ίδια αναλογία στο Μεξικό ήταν 18 φόνοι και στη Βρετανία μόλις ένας ανά 100.000 κατοίκους.

Οι λόγοι για την τρομακτική αύξηση της εγκληματικότητας είναι πολλοί. Υπολογίζεται ότι το 79% της κοκαΐνης που μεταφέρεται αεροπορικώς από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ κάνει στάση στην Ονδούρα. Τα μεγάλα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού έχουν εξαπλωθεί στη χώρα, την οποία χρησιμοποιούν ως βάση. Η διαφθορά των Αρχών, ιδίως της αστυνομίας, επιτρέπει στους περισσότερους δολοφόνους να παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η οπλοκατοχή έχει γιγαντωθεί: σήμερα αντιστοιχεί ένα όπλο για κάθε 10 κατοίκους της χώρας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από το 2009, χρονιά που εκδηλώθηκε πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, έχουν αυξηθεί και οι πολιτικές δολοφονίες. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Συχνά στόχος των δολοφόνων γίνονται ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

Το τηλέφωνο στη Λαϊκή Υπηρεσία Κηδειών, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, χτυπάει συνεχώς, απασχολώντας 18 δημοτικούς υπαλλήλους. Στους συγγενείς των φτωχών θυμάτων δεν προσφέρεται μόνον ένα καλό ξύλινο φέρετρο με το μεταλλικό του στήριγμα, αλλά και καντήλια, λαμπάδες, σκουρόχρωμες κουρτίνες, καθώς και καφές με κέικ, προσφορά για όσους παρευρεθούν στην κηδεία. Ολα αυτά μεταφέρονται με φορτηγά στα κοιμητήρια των συνοικιών της Τεγουσιγάλπα.

Μία απλή κηδεία στην Ονδούρα στοιχίζει τουλάχιστον 800 ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron