Ενίσχυση τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Kεφαλαιακή επάρκεια, πρόσβαση στη ρευστότητα και σταθερότητα του συστήματος διασφαλίζει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, ως λύση για το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Η προσωρινή λύση θωρακίζει το σύστημα, ενώ η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού οι βασικές παράμετροί της θα καθοριστούν μετά τις εκλογές.
Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του, ώστε να διαδραματίσει αποτελεσματικά το ρόλο του στην ανάκαμψη της οικονομίας και υπογραμμίζουν την ανάγκη, οι διεργασίες να «τρέξουν» το συντομότερο μετεκλογικά.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της παρούσας κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε η τεχνική επεξεργασία των συμβάσεων προεγγραφής τις οποίες θα υπογράψουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή της συμμετοχής του ΤΧΣ, συνολικά 18 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF, έναντι των αυξήσεων κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν και μέρος τους θα καλύψει το Ταμείο. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν από τις τράπεζες με το ΤΧΣ και το EFSF.
Πρόκειται για κεφάλαια ύψους 6,9 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ την και 5 δισ. ευρώ την Τράπεζα Πειραιώς. Τα ποσά αυτά δεν είναι τα τελικά που θα δώσει το Ταμείο στις τράπεζες ως κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που δεν έχει διευκρινιστεί. Επιτρέπουν, πάντως, στις τράπεζες που έχουν «πληγεί» από τη συμμετοχή τους στο PSI να βελτιώσουν το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% που είναι το υφιστάμενο κατώτατο όριο για την Τράπεζα της Ελλάδος και συνακόλουθα, να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA.
Με ημερομηνία 30 Απριλίου δημοσιεύτηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποτυπώνει τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης Παρασκευής. Με την πράξη αυτή, ρυθμίστηκε η δυνατότητα του ΤΧΣ να παράσχει προκαταβολή της συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου στις τράπεζες. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών στο μεσοδιάστημα ως την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και επιτρέπει στις τράπεζες να καλύπτουν τις εποπτικές απαιτήσεις και να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ηδη, με προηγούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιτράπηκε η χορήγηση βεβαίωσης στις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια και να εκδοθούν τα πιστοποιητικά των ορκωτών που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις. Με τη νέα πράξη, δίνεται η ευχέρεια στο Ταμείο να προκαταβάλλει την εισφορά του στην αύξηση, στην τράπεζα που έχει κριθεί βιώσιμη.
Η απόφαση για την προκαταβολή λαμβάνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος εφόσον υφίσταται αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνοδευόμενο από επιχειρησιακό σχέδιο και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα, αίτημα το οποίο έχει εγκρίνει η ΤτΕ και έχει γνωστοποιηθεί στην Κομισιόν Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κρίνει ότι η προκαταβολή είναι αναγκαία, προκειμένου η τράπεζα να καλύπτει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, να διατηρεί πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος και να διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση είναι επίσης να έχει υπογράψει το πιστωτικό ίδρυμα με το Ταμείο και το EFSF σύμβαση προεγγραφής στην αύξηση κεφαλαίου.
Η προκαταβαλλόμενη εισφορά κατατίθεται σε λογαριασμό του πιστωτικού ιδρύματος στην ΤτΕ αποκλειστικά για το σκοπό συμμετοχής του ΤΧΣ και στο μεσοδιάστημα ως την ολοκλήρωση της αύξησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη διασφάλιση ρευστότητας μέσω της αγοράς ή του ευρωσυστήματος, αναφέρεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το Ταμείο, με την προκαταβολή της εισφοράς του, έχει ως την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, το δικαίωμα να ορίζει ως δύο εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και να ζητά κάθε στοιχείο και πληροφορία και να πραγματοποιεί due diligence.
Εκκρεμότητες που πιέζουν για παράταση της προθεσμίας
Το ύψος των κεφαλαίων που παρέχει ως προκαταβολή το ΤΧΣ είναι ενδεικτικό, αφού τα μεγέθη της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται:
α) η απόφαση για την εγγύηση των νέων ομολόγων από τον EFSF που μπορεί να μειώσει το «κούρεμα» στο 53,5%, κάτι που πάντως είναι στον «αέρα», σύμφωνα με τραπεζίτες,
β) η ωφέλεια στα εποπτικά κεφάλαια από τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή,
γ) τα νούμερα της BlackRock, τα οποία οι τράπεζες γνωρίζουν αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος θα κρίνει αν και κατά πόσον, υπάρχει ανάγκη πρόσθετων προβλέψεων ή καλύπτονται από τη μελλοντική κερδοφορία και
δ) οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα 18 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκε να βάλει το ΤΧΣ είναι «υποσύνολο» των αναγκών που υπάρχουν, αφού αφορά την ενίσχυση του συνολικού δείκτη και όχι του core tier I, ο οποίος θα πρέπει να ανέλθει στο 9%, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τα «business plan» των τεσσάρων τραπεζών που χρήζουν ενίσχυσης, προκειμένου να εκδοθούν «καθαρά» πιστοποιητικά από τους ορκωτούς για τη χρήση 2011, αλλά αφού δώσει τα τελικά νούμερα, τότε θα προχωρήσει σε έγκριση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι εκ των πραγμάτων προσωρινά.
Μια ένδειξη για το ενδεχόμενο να παραταθεί ώς το Δεκέμβριο η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση δόθηκε πρόσφατα από κυβερνητικές πηγές, αλλά και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να προετοιμαστούν αυξήσεις και να έχει τελειώσει η διαδικασία ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού ήδη το χρονοδιάγραμμα «έχει πέσει έξω χρονικά». Ενδεχόμενη παράταση, πάντως, θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα, αφού ο σχεδιασμός - και το ορόσημο του Σεπτεμβρίου 2012 για τη διαμόρφωση του δείκτη core tier I στο 9% - προκύπτει από τις επιταγές του μνημονίου.
Επείγει το νέο πλαίσιο
Κρίσιμο, παρότι το σύστημα είναι διασφαλισμένο με τη λύση της προσωρινής ενίσχυσης, είναι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν μετά τις εκλογές, όπως επεσήμανε και προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, ώστε να προχωρήσουν οι επαφές με επενδυτές για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Ο κ. Ταμβακάκης διαπίστωσε από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο, ότι «δεν είναι κλειστές οι πόρτες» των ξένων θεσμικών, αλλά βρίσκονται σε αναμονή των όρων ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και των εκλογών ώστε να γνωρίζουν το ρίσκο που θα πάρουν.
ΑΤΕ και ΤΤ
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αποφάσεις για την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι οποίες παραπέμπονται επίσης για μετά τις εκλογές και με ορίζοντα τις 31 Μαΐου οπότε και οι δύο τράπεζες θα πρέπει να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2011. Ελλείψει σχεδιασμού για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, δεν είχαν τη δυνατότητα να ανακοινώσουν αποτελέσματα, καθώς οι ορκωτοί δεν μπορούσαν να δώσουν πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και οι δύο τράπεζες διατηρούν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα και συγκεκριμένα τον ELA και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
11 Μαϊου 2012, 17:24
Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος
11 Μαϊου 2012, 17:21
Μεγαλομέτοχος της Shell το Κατάρ
11 Μαϊου 2012, 17:07
Περί ορέξεως... ακολουθήστε τις οδηγίες!
11 Μαϊου 2012, 17:05
Αναβάλλεται η επίσκεψη Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα
11 Μαϊου 2012, 17:00
"Έφαγε" πόρτα (κλειστή) ο Τσοχατζόπουλος!
11 Μαϊου 2012, 16:37
Κυβέρνηση συνεργασίας. Και μετά τι;
11 Μαϊου 2012, 15:55
Μέθοδος επιστροφής στην δραχμή άνευ διδασκάλου!
11 Μαϊου 2012, 15:50
Ρεν: Να κυβερνηθεί άμεσα η Ελλάδα!
11 Μαϊου 2012, 15:50
Σύλληψη 47χρονου για χρέη στο Δημόσιο
11 Μαϊου 2012, 15:44
"Σφάζονται" 15 κολοσσοί για τα πετρέλαια της Κύπρου