Διεθνή
Να εγκαταλείψει την Κίνα θέλει ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ

Να εγκαταλείψει την Κίνα θέλει ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ

  • 03 Μαϊου 2012, 08:20

Ο Κινέζος διαφωνών δικηγόρος Τσεν Γκουανγκτσένγκ δήλωσε ότι θέλει να φύγει από την Κίνα γιατί φοβάται πως κινδυνεύει η ζωή του και εκείνη της οικογένειας του, καθώς και τα δικαιώματά του.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters, εάν επιθυμεί να μείνει στη Κίνα ή να φύγει για τις ΗΠΑ, ο Τσεν Γκουανγκτσενγκ δήλωσε: «Τώρα θέλω να συμβεί το τελευταίο. Αυτό είναι που ελπίζω».

Ο Κινέζος αντικαθεστωτικός έφυγε από την Αμερικανική Πρεσβεία στο Πεκίνο, την Τετάρτη, μετά από εξαήμερη παραμονή του εκεί, όπου είχε καταφύγει έχοντας εγκαταλείψει το σπίτι του, όπου ζούσε υπό επιτήρηση. Ο τυφλός Κινέζος ακτιβιστής δήλωσε, επίσης, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον πίεσαν να φύγει και στη συνέχεια τον παραπλάνησαν σχετικά με την υποστήριξή τους.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, η υπόθεση του οποίου επισκίασε την από καιρό αναμενόμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, είπε στο CNN: «Από την πρεσβεία με πίεζαν να φύγω και υποσχέθηκαν να είναι μαζί μου κάποιοι στο νοσοκομείο. Αλλά το απόγευμα διαπίστωσα ότι είχαν φύγει όλοι από το δωμάτιο του νοσοκομείου».

Ο Τσεν δήλωσε ότι μετάνιωσε που έφυγε από την πρεσβεία και τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ τον προστατεύουν. Πρόσθεσε ότι στην πρεσβεία τον εμπόδισαν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους του ή να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεπώς «δεν γνώριζε πολλά πράγματα για το τι συνέβαινε». Δήλωσε, ακόμα, ότι το προσωπικό της πρεσβείας τού είπε πως η κινεζική κυβέρνηση θα στείλει την οικογένειά του πίσω στην επαρχία Σαντόνγκ της Ανατολικής Κίνας -απ' όπου κατάγονται-, εάν δεν αποχωρήσει από την πρεσβεία.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα, Γκάρι Λοκ, δήλωσε ότι ποτέ δεν ασκήθηκε πίεση στον Κινέζο ακτιβιστή να αποχωρήσει από την πρεσβεία. Ο κ. Λοκ τόνισε ότι η πρεσβεία προτίθεται σε κάθε περίπτωση να εκπληρώσει τις επιθυμίες του Τσεν.

«Σεβαστείτε τους πολίτες»

Η υπόθεση έχει επισκιάσει τη διήμερη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο Πεκίνο.

Η κ. Κλίντον, κατά την έναρξη του σινο-αμερικανικού στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου, κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί τις προσδοκίες και την αξιοπρέπεια των πολιτών της. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κινέζο ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις «πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών τους» και πρόσθεσε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί ούτε πρέπει, να αρνηθεί τα δικαιώματα για αξιοπρέπεια και ένα κράτος δικαίου». Η κ. Κλίντον απηύθυνε, επίσης, έκκληση για μια σινο-αμερικανική συνεργασία σε θέματα όπως η Βόρειος Κορέα.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο απηύθυνε έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και τόνισε ότι οι δυο χώρες πρέπει να εμπιστευτούν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε τις τις δυο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη να συνεργαστούν και προειδοποίησε ότι τυχόν πρόβλημα στις σχέσεις τους θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για όλο τον κόσμο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron