Ρεπορτάζ
Στο Σύνταγμα ποντάρει ο... συνταγματολόγος

Στο Σύνταγμα ποντάρει ο... συνταγματολόγος

  • 02 Μαϊου 2012, 08:03

Στροφή στην προεκλογική του στρατηγική πραγματοποιεί το ΠαΣοΚ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Τις επόμενες ημέρες τα διλήμματα θα τεθούν καθαρά, οι τόνοι απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβούν, και θα γίνει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο ότι θα συμμετάσχει σε όποιον κυβερνητικό σχηματισμό φέρει η επόμενη ημέρα. Στόχος να σταματήσουν οι διαρροές προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και να παρακινηθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν στις κάλπες για αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη έχει αλλάξει η προεκλογική καμπάνια του κόμματος, η οποία ήταν στηριγμένη στην ανάδειξη της ηγετικής ικανότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο εξής θα εμφανίζονται άλλα πρόσωπα, άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναδεικνύουν την άλλη Ελλάδα, η οποία υποφέρει από το μνημόνιο αλλά επιζητεί μια ασφαλή έξοδο από αυτό.

Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι αυτά τα μηνύματα θα παρακινήσουν μια μερίδα προβληματισμένων πολιτών οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν -σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης προέρχονται κατά κύριο λόγο από την εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ- να συμμετάσχουν στις εκλογές.        

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν, τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της μικρής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα όπου συμμετέχουν τα κορυφαία στελέχη, υπό την προεδρεία του κ. Βενιζέλου. Το κλίμα ήταν βαρύ καθώς, όπως ειπώθηκε, από τους ψηφοφόρους του 2009, το ένα τρίτο έχει στραφεί οριστικά σε άλλες λύσεις και άλλο ένα τρίτο δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει. Επιπλέον, δεν έχουν σταματήσει οι διαρροές ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα, η επαρχία εμφανίζεται να συντηρητικοποιείται, ενώ στη Β' Αθήνας τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες επισήμαναν στον κ. Βενιζέλο ότι θα πρέπει ο λόγος του να γίνει πιο σύντομος και εύληπτος, να επαναλαμβάνονται συνεχώς με απλό τρόπο οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι πρέπει από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέτουν στη δημόσια συζήτηση τα σκληρά διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο το 2015, με τον τρόπο που έχει περιγράψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ή αν θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ με όλες τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.    

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν δύο απόψεις. Την μία εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μεταδώσει τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι την επόμενη ημέρα, ότι και να γίνει, η χώρα θα έχει κυβέρνηση.

Την αντίθετη άποψη υποστήριξε ο Πέτρος Ευθυμίου, ότι δηλαδή προϋπόθεση για να στηριχτεί μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι να ακολουθήσει τον βασικό άξονα του προγράμματος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ότι δεν μπορεί το κόμμα να θεωρείται από τους ψηφοφόρους δεδομένος κυβερνητικός εταίρος ανεξαρτήτως του συσχετισμού των δυνάμεων (αν δηλαδή θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ή το αντιμνημονιακό μέτωπο) και της φυσιογνωμίας της ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στις τελευταίες του ομιλίες επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας,  και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι από τους παρευρισκόμενους. Αυτή η «γραμμή» θα προβάλλεται στο εξής από όλα τα στελέχη, αφού οι κορυφαίοι συμφώνησαν ότι ο λόγος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ενιαίος.

Ετοιμασίες για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Μεγάλο βάρος έπεσε και στη συγκέντρωση που προετοιμάζει το  ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του κ. Βενιζέλου στην Αθήνα. Στην Ιπποκράτους ποντάρουν πολύ στις εντυπώσεις που θα προκαλέσει μια μεγάλη συγκέντρωση, για την επιτυχία της οποίας έχουν επιστρατευτεί όλες οι δυνάμεις του κόμματος.

Επιπλέον, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στους κορυφαίους, αποδέχτηκε αυτή την πρόταση που προήλθε από τις οργανώσεις του λεκανοπεδίου, και για τον πρόσθετο λόγο ότι πρέπει να γίνει ανακατάληψη του δημόσιου χώρου ο οποίος το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται μόνο για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.       

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. «Καλούμε όλο τον κόσμο, που στήριξε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, να δώσει δυναμικά το 'παρών'», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron