Πολιτική
Υπουργικό με τραπεζικό "άρωμα"

Υπουργικό με τραπεζικό "άρωμα"

  • 02 Μαϊου 2012, 08:30

Η πορεία υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ετοιμάσει κατάλογο με 77 δράσεις που καθορίζονται από το Μνημόνιο, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν την άμεση προτεραιότητα, μέχρι το τέλος Ιουνίου, της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές την προσεχή Κυριακή.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μείωση των ειδικών μισθολογίων μεσοσταθμικά κατα 12%, γίνεται αναφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στο σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημοσίους οργανισμούς μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ δίπλα σε κάθε δράση παρατίθεται η συγκεκριμένη παράγραφος του μνημονίου (MoU), βάσει της οποίας η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση.

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού υπό το Λουκά Παπαδήμο θα ληφθεί η τελική απόφαση για την άμεση καταβολή 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους όρους «μεταφοράς» προς τις τράπεζες των 18 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ που έχει λάβει το Ταμείο από τον EFSF με τη μορφή ομολόγων και στο επόμενο υπουργικό, και σήμερα με απλή πράξη αναμένεται να γίνει η εκταμίευση των ομολόγων. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έλαβαν τη δέσμευση από το ΤΧΣ ότι θα στηριχθούν με τα 18 δισ. ευρώ για να βελτιώσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% και να διατηρήσουν την πρόσβαση στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Αναλυτικά, στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου: Περί των όρων της σύμβασης προεγγραφής που αφορά την ενίσχυση του κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων. (Εισηγητής: Υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης)

2. Πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος περί διορισμού μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. (Εισηγητής: Υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης)

3. Υλοποίηση των δράσεων που απορρέουν από το Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα. (Εισηγητής: Πρωθυπουργός)

Στις 14:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron