Οικονομία
Σε σωστό δρόμο η δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας

Σε σωστό δρόμο η δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας

  • 30 Απριλίου 2012, 19:35

Η Πορτογαλία σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμά της στο 1% του ΑΕΠ το 2015 και στο 0,5% το 2016, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο ενός κειμένου για την στρατηγική του προϋπολογισμού για το 2016 διαβεβαίωσε πως «η προσαρμογή της πορτογαλικής οικονομίας εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί», αποκλείοντας σε αυτό το στάδιο κάθε πρόσθετο μέτρο λιτότητας.

Στο πλαίσιο του πακέτου ενίσχυσης που χορηγήθηκε τον περασμένο Μάιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Πορτογαλία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% στο τέλος του 2013.

Πέρυσι, το έλλειμμά της ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ, έναντι 9,8% το 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σημαντικά καλύτερο από το στόχο του 5,9% που είχε οριστεί από τους πιστωτές της Πορτογαλίας.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει το 2013 μετά από μια υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 3% που αναμενόταν φέτος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron