Διεθνή
Έκκληση Μπαν Κι Μουν υπέρ της Μιανμάρ

Έκκληση Μπαν Κι Μουν υπέρ της Μιανμάρ

  • 30 Απριλίου 2012, 10:10

Εκκληση στη Δύση να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην άρση των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ απηύθυνε ο γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε ομιλία του στο βιρμανικό κοινοβούλιο στο Ναϊπιντάου.

«Χαιρετίζω τα μέτρα που έχει πάρει η διεθνής κοινότητα μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Σήμερα, καλώ τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην άρση, στη διακοπή ή την ελάφρυνση των εμπορικών περιορισμών και των άλλων κυρώσεων», πρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Για να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που διαδέχτηκε το Μάρτιο του 2011 τη χούντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει για ένα χρόνο όλες τις πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μιανμάρ με εξαίρεση το εμπάργκο όπλων.

Αλλες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία έχουν ανακοινώσει την άρση μεγάλου μέρους των κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ, αν και έχουν ελαφρύνει ορισμένες απαγορεύσεις στις επενδύσεις και υποσχέθηκαν πως σύντομα θα διορίσουν πρεσβευτή στη Μιανμάρ, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να άρουν βασικές κυρώσεις, υπογραμμίζοντας πως θέλουν να διατηρήσουν ένα ισχυρό μέσο πίεσης του καθεστώτος.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Μιανμάρ Θέιν Σέιν δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται «σε μια κρίσιμη στιγμή» στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπαν Κι Μουν υπέγραψε επίσης συμφωνία με τις βιρμανικές αρχές για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην απογραφή που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στη χώρα, την πρώτη μετά 31 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ εκτιμά πως ο πληθυσμός της χώρας είναι 60 εκατομμύρια, ειδικοί όμως υποστηρίζουν πως φτάνει τα 65 εκατομμύρια.

«Η απογραφή θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και για τις επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο Βιτζάι Ναμπιάρ, ειδικός απεσταλμένος του Μπαν Κι Μουν στη Μιανμάρ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron