Media
Στα άκρα η αντιπαράθεση Μέρκελ - Ολάντ

Στα άκρα η αντιπαράθεση Μέρκελ - Ολάντ

  • 28 Απριλίου 2012, 19:38

Μήλον της έριδος η επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην συμφωνία περί πνιγηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας

Ο εντεινόμενος φραστικός πόλεμος μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ φέρει τους πολιτικούς των δύο μεγαλυτέρων Οικονομιών της Ευρώπης σε πορεία σύγκρουσης, όσον αφορά τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Δεν μπορεί η Γερμανία να αποφασίζει για την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, σε συνέντευξή του, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, με τις δηλώσεις του να οδηγούν στην αντεπίθεση τον Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, απαντώντας ότι «ο κ. Ολάντ έχει παρερμηνεύσει τα προβλήματα της χώρας του και άλλων χωρών της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό, «εάν κάποιος δώσει χρήματα σε μια χώρα με διαρθρωτικά προβλήματα, τότε δεν θα επιλυθούν αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg. Η κυβέρνηση Μέρκελ διαφωνεί κάθετα με τη διοχέτευση περισσότερων χρημάτων στις οικονομίες (προβληματικών χωρών - μελών), πρόσθεσε ο κ. Μάιστερ, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε απλώς πιο δύσκολη τη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Στόχος είναι να τεθεί υπό έλεγχο το υπερβολικό χρέος, όχι η αύξησή του», κατέληξε ο κ. Μάιστερ.

Ο κ. Ολάντ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ώστε να περιλαμβάνει διατάξεις για την τόνωση της ανάπτυξης. Εξάλλου, ο Μισέλ Σαπέν, βουλευτής του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και υπεύθυνος του προγράμματος Ολάντ, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα των «FT», που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζει ο κ. Ολάντ, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του Economist, που είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο τον Ολάντ. «Το περιοδικό Economist είναι αντιγαλλικό και αντισοσιαλιστικό», δήλωσε ο κ. Σαπέν στο Europe 1. [βλ. σχετικά εδώ]

Επιμένει η Μέρκελ

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στη στάση της για εφαρμογή περικοπών και μεταρρυθμίσεων, παρά τις εντονότερες επικρίσεις για την εμμονή του Βερολίνου στη λιτότητα. Η κα Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Ευρώπη δεν λαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα.

Σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο υπογράφηκε από 25 ηγέτες και έχει ήδη επικυρωθεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Τα κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη κατευθύνονται προς την επικύρωσή του... δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της ανάπτυξης αποτελεί το δεύτερο «πυλώνα» της γερμανικής στρατηγικής, μαζί με τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπρόσωπου της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που προσπάθησε να μετριάσει τους τόνους σχετικά με την «κόντρα» Μέρκελ - Ολάντ, διαμηνύοντας ότι το Βερολίνο προωθεί εδώ και μήνες μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, όπως Ελλάδα και Ισπανία. «Η ανάπτυξη ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο, ενώ το ζήτημα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Η Γερμανία θα αναλάβει δράση, όπως τους τελευταίους μήνες, στην αναζήτηση των κατάλληλων μέτρων με τους εταίρους της», δήλωσε ο κ. Σάιμπερτ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα συνεργασθεί σε κλίμα εμπιστοσύνης με όποιον εκλεγεί πρόεδρος στη Γαλλία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron