Οικονομία
Ταμειακά προβλήματα των εταιρειών παροχής ρεύματος

Ταμειακά προβλήματα των εταιρειών παροχής ρεύματος

  • 25 Απριλίου 2012, 17:12

Φέσι 330 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί τους παραγωγούς ρεύματος αλλά και το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Αυτό επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επικαλούμενη μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό της η εταιρεία συμβούλων «Pricewater-houseCoopers Business Solutions A.E.» (PWC). Διαπιστώνει ότι ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ και ο λειτουργός ΛΑΓΗΕ έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ανεξάρτητους παραγωγούς ρεύματος και εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Η μελέτη κάνει λόγο αφενός για μεγάλα ταμειακά προβλήματα στους «παίκτες» της αγοράς ενέργειας και αφετέρου στο ενδεχόμενο που καθυστερήσουν έστω και οριακά οι ταμειακές ροές, επιπτώσεις στον ομαλό εφοδιασμό της χώρας. Τα ταμειακά ελλείμματα προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ είναι 400 εκατ. ευρώ. Τα 172 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των δύο προμηθευτών ρεύματος Energa και Hellas Power που έκλεισαν, τα 200 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ και τα 29 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. Η μελέτη της PWC με αντικείμενο τη βραχυπρόθεσμη επίλυση των ταμειακών ελλειμμάτων της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει τη χορήγηση δανείου 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον προτείνει κι άλλα μέτρα που αφορούν τον τρόπο είσπραξης εσόδων για να μην επαναληφθεί η κατάσταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron