Οικονομία
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Καναδά

Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Καναδά

  • 23 Απριλίου 2012, 21:30

Ο Καναδάς και η ΕΕ ευελπιστούν πως θα επισφραγίσουν τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών έως τον προσεχή Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα από την Όταβα η υπουργός Εμπορίου της Δανίας -χώρας που ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία στους 27.

Η συμφωνία τούτη, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του δευτέρου κύκλου των διμερών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, αναμένεται να γίνει απτή πραγματικότητα «εντός του εξαμήνου», τόνισε η Πία Όλσεν Ντίρ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό ομόλογό της Εντ Φαστ.

«Βρισκόμαστε στο τέλος της παρτίδας», πρόσθεσε η ίδια, διαπιστώνοντας πως το 75% των ζητημάτων έχουν επιλυθεί και απλώς παραμένει να διευκρινιστούν ορισμένα σημαντικά σημεία, όπως η διαχείριση της προσφοράς καναδικών αγροτικών προϊόντων και τους κανονισμούς για την αναφορά της προέλευσης στις ετικέτες.

Από την πλευρά του, ο Φαστ προέβαλε το νέο σύνθημα δράσης, «εμπόριο ως νέο κίνητρο», προκειμένου να ενθαρρύνει τις δυτικές χώρες να επενδύσουν στο εμπόριο για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, που χειμάζονται από την κρίση.

Το νέο σύμφωνο αποβλέπει στην διευκόλυνση του εμπορίου, στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και στην απλοποίηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αμφότεροι οι συμβαλλόμενοι ευελπιστούν πως η νέα συμφωνία θα συμβάλλει στην αύξηση κατά 20% των εμπορικών συναλλαγών τους.

Μολαταύτα, πολλές δυνάμεις στον Καναδά, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης και συνδικαλιστές, εκφράζουν τον φόβο πως οι περιφερειακές αρχές και οι πόλεις δεν θα μπορούν πλέον να ενθαρρύνουν την τοπική κατανάλωση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron