Οικονομία
Η Eurostat επιβεβαίωσε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ισπανίας

Η Eurostat επιβεβαίωσε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ισπανίας

  • 23 Απριλίου 2012, 17:40

Στο 8,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Ισπανίας το 2011, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Eurostat, τη Δευτέρα.

Στις αρχές του έτους η Μαδρίτη είχε ανακοινώσει πως το δημοσιονομικό έλλειμμά της για το 2011 ήταν πολύ υψηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο επίπεδό του, φθάνοντας το 8,51% του ΑΕΠ—έναντι της προηγούμενης ανακοίνωσης για έλλειμμα 6%.

Δεδομένου του δημοσιονομικού αυτού εκτροχιασμού, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι χρειάζεται αναθεώρηση των στοχων για το 2012, δεδομένου ότι το 4,4%, που ήταν η αρχική δέσμευση, ήταν πλέον άπιαστο όνειρο.

Ο νέος στόχος της Μαδρίτης είναι το 5,8% του ΑΕΠ για το 2012 με περαιτέρω στόχο να πέσει κάτω από το 3% το 2013.

Η σχεδόν προνομιακή μεταχείριση της Ισπανίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυστηρά προγράμματα λιτότητας.

Ήδη, στην περίπτωση της Ολλανδίας το θέμα των περικοπών προκάλεσε την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Πάντως, ακόμα και με τα νέα δεδομένα, η Μαδρίτη δυσκολεύεται να πείσει τις αγορές ότι θα πετύχει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 5,5% σε μόλις δύο χρόνια, παρά το δραστικό «ψαλίδι» 27,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron