Πολιτισμός
Τα δολοφονικά ένστικτα του έρωτα

Τα δολοφονικά ένστικτα του έρωτα

  • 21 Απριλίου 2012, 10:25

Το σκοτεινό μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά, «Τερέζα Ρακέν», παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το έργο

Το διάσημο μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1867. Περιγράφοντας έναν παράνομο έρωτα που φτάνει στο έγκλημα, δεν θεωρήθηκε απλά τολμηρό και ακραίο, αλλά χαρακτηρίστηκε ακόμα και ως χυδαίο και πορνογραφικό.

Παρά το γεγονός αυτό, έκτοτε έχει αποτελέσει με την ιστορία του πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς μετατράπηκε σε θεατρικό από τον ίδιο τον Ζολά, έγινε όπερα και θεατρική διασκευή. Πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές βασίστηκαν στην ακριβή ιστορία του συγγραφέα, όπως η βωβή «Τερέζ Ρακέν» του Ζακ Φέηντερ, «Ο Ταχυδρόμος χτυπά δύο φορές» του Τζέημς Κέη και η κορεάτικη «Δίψα» του Παρκ Τσαν Γουκ.

Η υπόθεση

Η Τερέζα είναι χρόνια παντρεμένη με τον ασθενικό Καμίγ. Μένουν στο Παρίσι μαζί με τη μητέρα του, την κυρία Ρακέν, και συντηρούν ένα μαγαζί. Σε μια από τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις για ντόμινο στο σπίτι των Ρακέν, εμφανίζεται ο παλιός φίλος του Καμίγ, ο ζωγράφος Λωράν. Ένα άγριο πάθος γεννιέται ανάμεσα στην Τερέζα και τον Λωράν που οδηγεί στη δολοφονία του συζύγου της. Οι δύο εραστές -υπεράνω πάσης υποψίας- κατορθώνουν να παντρευτούν, μετά τον θάνατο του Καμίγ, με τις ευλογίες της κυρίας Ρακέν, αλλά και των φίλων τους. Οι δύο εγκληματίες ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη. Όμως υπάρχει μια τιμωρία πιο φριχτή κι από τη θανατική ποινή. Μια τιμωρία που την επιβάλλει η ίδια η συνείδηση...

Η παράσταση

Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου, διατηρώντας το πνεύμα, την ατμόσφαιρα και την αισθητική του σκοτεινού ψυχολογικού θρίλερ που διαδραματίζεται στο Παρίσι, το 1867, και στηρίζεται στην ποιητική περιγραφή των καταστάσεων και χαρακτήρων του Ζολά, δημιουργεί μία σύγχρονη διασκευή του έργου, η οποία χωρίζεται σε δέκα σκηνές, με αυτόνομο τίτλο. Εκτός από τους τέσσερις πρωταγωνιστές, η σκηνοθέτης ανεβάζει στη σκηνή και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις στους θεατές, οι οποίοι - με έναν μαγικό τρόπο- εμπλέκονται σε ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι.

Ταυτότητα: μετάφραση- διασκευή - σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντόρα Λελούδα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Κόντα. Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν (υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ.: 210 3228706). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: βραδινές: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 20.00. Απογευματινή: Σάββατο στις 18.15. Τιμές εισιτηρίου: Παρ., Σαβ., Κυρ.: 20 ευρώ, Τετ., Πέμπ., Σαβ. απογευματινή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό-ομάδες-σύλλογοι: 15 ευρώ, νεανικό κάτω των 25 ετών: 10 ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron