Ρεπορτάζ
Διστάζει ο Βενιζέλος να "σπάσει αυγά"

Διστάζει ο Βενιζέλος να "σπάσει αυγά"

  • 18 Απριλίου 2012, 09:38

Η Ιποποκράτους σκοπεύει να προωθήσει ένα είδος προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά, πιστεύοντας πως η σύγκριση μεταξύ των δύο προσώπων ευνοεί των αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ζητήσει τέσσερα ντιμπέιτ, στα οποία θα αναδειχθούν οι ηγετικές ικανότητες του καθενός.

Σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί μια επιθετική επικοινωνιακή τακτική, όπως ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης. Ανάλογες συνεντεύξεις Τύπου θα δοθούν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας, κάτι που θεωρείται πως θα φέρει τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον κόσμο που διαμένει στην περιφέρεια.

Ο κ. Βενιζέλος καταλογίζει προσωπική ανεπάρκεια στον κ. Σαμαρά, ο οποίος, όπως ο ίδιος λέει, κρυπτόμενος πίσω του διαπραγματευόταν με την Τρόικα κατά τις παραμονές του Μνημονίου.

Ωστόσο, το δίλημμα κυβερνησιμότητας που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται ικανό να συσπειρώσει τους απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος, τουλάχιστον όχι για να επιτευχθεί ο στόχος της πρωτιάς. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό μεταφέρουν και στην Ιπποκράτους οι υποψήφιοι βουλευτές, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ψηφοφόρους.

Τα στελέχη παρακολουθούν τον νέο πρόεδρο να αμύνεται και αναρωτιούνται "γιατί;". Η εξήγηση που δίνουν έχει να κάνει με την ανάγκη που νιώθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να προστατεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με την αβεβαιότητα που του προκάλεσε η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Επιπλέον, σημειώνουν, "θέλει να υπερασπιστεί και τη δική του συμμετοχή στο μνημόνιο 2". "Αλλά" προσθέτουν "αν επιμείνει σε αυτή τη λογική το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορέσει να πάρει επάνω του".

Θεωρούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος "πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστεί από τη λογική τουΜνημονίου και να μιλήσει ανοιχτά για την κρίση και το μετά". "Να περιγράψει την Ελλάδα που θέλει να δημιουργήσει και όχι την Ελλάδα που πρέπει να χάσει πολλά για να διατηρήσει τα λίγα". Λένε, ακόμη, πως πρέπει να ανοίξει μέτωπα. Με στελέχη, με πρακτικές, αλλά και πολιτικές. Γιατί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες, έχασαν πολλά, ενώ στις ΔΕΚΟ τα περισσότερα προνόμια έχουν συντηρηθεί.

Αλλά, ο πρόεδρος του κόμματος διστάζει. Ακόμη και όταν, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στα περιφερειακά ΜΜΕ της Κρήτης, ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, απάντησε, εμφανώς αμυνόμενος, ότι δεν ήθελε να στερήσει τη δυνατότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μετέθεσε, έτσι, το βάρος της απόφασης για το πολιτικό του μέλλον στους πολίτες. Το ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ανέφικτος. "Ούτε η αυτοδυναμία του κ. Σαμαρά και της ΝΔ είναι εφικτή και η απειλή της επανάληψης των εκλογών είναι τραγική για το κράτος, την οικονομία και τους πολίτες. Ούτε μια ετερόκλητη συνεργασία δυνάμεων εναντίον του μνημονίου που άλλες είναι φιλοευρωπαϊκές, άλλες αντιευρωπαϊκές, δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα", υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κρήτη.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως "ολοκληρωμένη" και εξήγησε για ποιο λόγο το κόμμα του διεκδικεί την πρώτη θέση, τη νίκη στις εκλογές: "Θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλω εγώ ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτοδύναμη πλειοψηφία, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ με την δική μου διερευνητική εντολή έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια μεγάλη συμμαχία υπεύθυνων δυνάμεων, δυνάμεων που πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις".

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron