Διεθνή
Ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος της Καρταχένα

Ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος της Καρταχένα

  • 16 Απριλίου 2012, 09:25

Σε διπλωματική απομόνωση οι ΗΠΑ

Xωρίς κοινό ανακοινωθέν, ολοκληρώθηκε χθες, στην Καρταχένα της Κολομβίας, η Σύνοδος της Αμερικής.

Οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και της πλειοψηφίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής για μία σειρά θεμάτων -από τη συμμετοχή της Κούβας στις επόμενες συνόδους έως τη διένεξη της Αργεντινής με τη Βρετανία για τα Φόκλαντς (ή αλλιώς Μαλβίνας) και το λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»- παρέμειναν, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ούτε καν κοινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Χαρακτηριστική ήταν η ενέργεια της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, να αναχωρήσει νωρίς χθες, αμέσως μετά τη φωτογράφιση των ηγετών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συναίνεσης στη Σύνοδο και για το γεγονός ότι δεν υποστηρίχθηκε το Μπουένος ’ιρες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νήσων Μαλβίνας, που καταλήφθηκαν από τη Βρετανία το 1833. Έχασε έτσι ένα φραστικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αντί για "Μαλβίνας" αποκάλεσε τα νησιά "Μαλδίβες".

Ο ίδιος ο Ομπάμα, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, αρκέστηκε να πει για το θέμα των Φόκλαντς ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μην εμπλακούν στη διένεξη. «Η θέση μας όσον αφορά το θέμα είναι ότι πρόκειται να παραμείνουμε ουδέτεροι» ανέφερε, ενώ και στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την πρόεδρο της Αργεντινής το Σάββατο, αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ των αιτημάτων του Μπουένος 'Αιρες. «Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Αργεντινή όσο και με την Μεγάλη Βρετανία, και θέλουμε να μπορέσουν να συνεχίσουν έναν διάλογο γι' αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο παρεμβαίνουμε», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, σημείωσε με νόημα πως οι συζητήσεις που έγιναν τις δύο ημέρες των εργασιών της Συνόδου, έδειξαν πως «δεν υπάρχουν απαγορευμένα θέματα», κάνοντας λόγο για «Σύνοδο διαλόγου και ειλικρίνειας».

Τόσο η Κολομβία, όσο και άλλες λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις ήθελαν να προσκληθεί στη Σύνοδο και η Κούβα, δεδομένου ότι η Αβάνα δεν έχει λάβει μέρος σε καμιά από τις συνόδους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που άρχισαν το 1994. Η Ουάσιγκτον ωστόσο απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, συνδέοντας την συμμετοχή της με την αλλαγή καθεστώτος.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη πρόσκληση της Κούβας, ο Ισημερινός απείχε από τη Σύνοδο, ενώ απών ήταν και ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, όπως και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος μετέβη στην Κούβα για να συνεχίσει τη θεραπεία του κατά του καρκίνου.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα. Καθώς βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, οποιαδήποτε συμφιλιωτική χειρονομία θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ρεπουμπλικάνους και πιθανώς θα του στοίχιζε τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται μια μεγάλη κοινότητα Κουβανών αντικαστρικών εξόριστων. Η πολιτεία θεωρείται κρίσιμης σημασίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, όμως, ακόμα και από την εναρκτήρια ομιλία του, ο Σάντος είχε εκφράσει τη θέση της πλειοψηφίας των λατινοαμερικάνικων κρατών: «θα είναι απαράδεκτο να γίνει άλλη σύνοδος απούσης της Κούβας», παρατήρησε και χαρακτήρισε το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον της Αβάνας «αποτυχημένο».

Πέραν της πρωτοφανούς διπλωματικής απομόνωσης της, η αμερικανική αποστολή αντιμετώπισε κι άλλα προβλήματα, εξαιτίας σκανδάλου με πρωταγωνιστές πράκτορες της υπηρεσίας προστασίας του Ομπάμα (Secret Service) και στρατιωτικούς, οι οποίο φέρονται ότι αποπειράθηκαν, σε κατάσταση μέθης, να φέρουν ιερόδουλες στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου διέμεναν. Έντεκα πράκτορες στάλθηκαν πίσω στην Ουάσινγκτον, ενώ σε βάρος τους διεξάγεται έρευνα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron