Οικονομία
Εαρινή επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσω ΕΣΠΑ

Εαρινή επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσω ΕΣΠΑ

  • 14 Απριλίου 2012, 12:30

Αμέσως μετά το Πάσχα, Αθήνα και Βρυξέλλες ξεκινούν μια κοινή προσπάθεια ουσιαστικής ανασυγκρότησης και ανάταξης της ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάπτυξης της Ελλάδας.

Στη συνέντευξη που θα δώσει την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα θέσει ως βασικό στοίχημα για την Ελλάδα την αξιοποίηση των 14,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 22,5 δισ. ευρώ που είναι αδιάθετα) από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το εγχείρημα αυτό διευκολύνεται και από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ στο 95%, από 85%, αυξάνοντας την ρευστότητα για έργα κατά 1,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Παράλληλα, θα τονίσει και την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής Οικονομίας με τα δύο Ταμεία Εγγυοδοσίας (ένα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα για υποδομές), τα οποία αναμένεται να εξασφαλίσουν δάνεια που μπορεί να φτάσουν και τα 5 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία.

Μαζί με τις ανακοινώσεις Μπαρόζο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξαναέρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, με επίσημη ατζέντα τις ελληνικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν είναι λίγες, αλλά πάσχουν στην υλοποίησή τους από την έλλειψη ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Ράιχενμπαχ έχει ως αποστολή, εκτός των άλλων, να αναδείξει και τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες υλοποιούνται με κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, μέσα στο Μάιο προσδιορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης την προκήρυξη του νέου τύπου επιδοτήσεων προς μικρομεσαίους, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η ευθύνη -προς το παρόν- φέρεται ότι ανήκει στις περιφερειακές Αρχές που θα επιλέξουν τι είδους επενδύσεις θα χρηματοδοτήσουν από πόρους του ΕΣΠΑ σε κάθε περιφέρεια.

Θα είναι ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων υφιστάμενων εταιρειών, αλλά και υποψήφιων επενδυτών και ανέργων. Θα επικουρείται από δύο δράσεις (150 εκατ. ευρώ έκαστη) εγγυήσεων προς τράπεζες, αλλά και προς τους ίδιους τους επενδυτές που θα μετάσχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα για να λάβουν συμπληρωματικό δάνειο.

Δάνεια 660 εκατ.

Το πιο προβεβλημένο εργαλείο των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά τα δάνεια με εγγύηση από τα κονδύλια που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να προαναγγελθούν ξανά την προσεχή εβδομάδα από τις Βρυξέλλες. Ο λόγος για δάνεια 660 εκατ. ευρώ που θα δώσει σε τράπεζες η ΕΤΕΠ με ισόποση εγγύηση κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Οι τράπεζες που θα επιλεγούν, θα τα μοιράσουν ως δάνεια στην αγορά και για κεφάλαια κίνησης. Επιπλέον, φέτος, θα συναφθεί συμφωνία για 140 εκατ. ευρώ δάνειο της ΕΤΕπ προς την Alpha Bank, με στόχο δάνεια προς μικρομεσαίους.

Παρόμοια δάνεια αξίας 300 εκατ. ευρώ συνάφθηκαν το 2011, αλλά δεν έχουν διατεθεί (από την Εθνική και την Παγκρήτια) και τώρα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ επιχειρείται να διατεθούν στην αγορά. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται ακόμη τρία προϊόντα που διατίθενται μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια για επενδύσεις σε τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (180 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Εθνική και Εμπορική, τη δράση των μικροπιστώσεων Microfinance (60,66 εκατ. ευρώ μέσω της Alpha) και τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου για νεοϊδρυθείσες εταιρείες (120 εκατ. ευρώ από τις Εθνική και Alpha). Με την απελευθέρωση της ρευστότητας, αναμένεται να απελευθερωθεί στην αγορά άλλο 1 δισ. ευρώ δανείων για ΜΜΕ.

Με όχημα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.), προωθούνται 3 προγράμματα: το «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά (150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς», το «Εξωστρέφεια» (210 εκατ. ευρώ από την Eurobank και το «Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση απορριμμάτων, Πράσινες υποδομές, Πράσινες Εφαρμογές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (150 εκατ. ευρώ από την Εθνική).

Ειδικά για εταιρείες που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο, τρέχουν αλλά δύο προγράμματα, το «Επιχειρηματικότητα των Νέων» (90 εκατ. ευρώ από την Εθνική) και το «Γενική Επιχειρηματικότητα» (300 εκατ. ευρώ από την Alpha).

Επιδοτήσεις και δάνεια πάνω από 6 δισ. ευρώ

Στο επίκεντρο είναι οι επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις που σχεδιάζεται να φτάσουν στην αγορά φέτος: πάνω από 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις του επενδυτικού νόμου και ακόμη 2,7 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές από το ίδιο όχημα, 500 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις μέσω των περιφερειών και δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ με εγγύηση από το ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι να αρχίσει να... ρέει το χρήμα, το Μάιο. Εμπόδιο στις πιο πολλές περιπτώσεις πλέον, πέρα από τις εγγενείς καθυστερήσεις, είναι και η ανακεφαλαιοποίηση: προκαλεί την απροθυμία ή αδυναμία των τραπεζών να συμβάλουν στη μόχλευση.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων στα γενικά καθεστώτα του Επενδυτικού Νόμου: Γενική Επιχειρηματικότητα, Περιφερειακή Συνοχή και Τεχνολογική Ανάπτυξη. Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου.

Στη δεύτερη φάση θα δεχθεί ξανά προτάσεις τον Οκτώβριο (οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 50 δισ. ευρώ μπορούν να υποβάλλονται συνεχώς). Μέσω του www.ependyseis.gr και των Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών -που λειτουργούν σε όλη τη χώρα-, οι επενδυτές μπορούν να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής και έντυπης υποβολής, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και για τις λεπτομέρειες επιλεξιμότητας.

Ο νόμος διαθέτει μία σειρά από επενδυτικά κίνητρα: επιχορηγήσεις κεφαλαίου, φοροαπαλλαγές, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και ευνοϊκή τραπεζική δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ.

Τα τρία γενικά καθεστώτα είναι αυτά της γενικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακής συνοχής και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Υπάρχουν και τα ειδικά καθεστώτα (νεανικής επιχειρηματικότητας, των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, των ολοκληρωμένων πολυετών επενδυτικών σχεδίων και των σχεδίων συνέργειας και δικτύωσης), για τα οποία τρέχουν άλλες ημερομηνίες.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και θα λαμβάνει προσωπικό κωδικό. Θα υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα εκτυπώνει την αίτηση. Κάθε φάκελος θα ελέγχεται και θα αξιολογείται σε 40 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του από δύο τυχαίους επιλεγμένους αξιολογητές.

Θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους. Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης μέσα σε 10 ημέρες.

Εμπόριο - Μεταποίηση


Παράλληλα με τον κύκλο του επενδυτικού προγράμματος για το 2012, «τρέχει», μέσω παράτασης, και το ειδικό καθεστώς επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου Clusters του 2011, καθώς δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 30 Μαΐου για το πρόγραμμα που ονομάζεται «ειδικό καθεστώς Συνέργειας και Δικτύωσης του Νόμου 3908/11, για το έτος 2011».

Επιδοτεί εταιρείες πάρα πολλών κλάδων της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών (περισσότερες από ό,τι οι υπόλοιπες επιδοτήσεις του Επενδυτικού Νόμου) για κοινές επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και συμβουλευτικό έργο, εκθέσεις ευρεσιτεχνίες κ.λπ. Εντάσσονται επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης. Τα κίνητρα που δίδονται είναι επιχορήγηση και ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ενισχύονται επενδύσεις, μεταξύ άλλων, για κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών, δράσεις ελέγχου ποιότητας, αποθήκευσης, δικτύων διανομής, δικτύων προμηθειών, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών. Επίσης, για κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου, κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας, συνδυαστικές δράσεις στους επιλέξιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Επιδοτούνται επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό μορφή κοινοπραξίας και απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης ή από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για την υπόλοιπη Ελλάδα. Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ και το μέγιστο στα 20.000.000 ευρώ. Το 25% πρέπει να μην προέρχεται από κρατική ενίσχυση.

Μία άλλη επιδότηση «τρέχει» αυτό το διάστημα και αφορά σε επενδύσεις όλων των κλάδων σε νέες τεχνολογίες. Η δράση «ICT4GROWTH» θα μοιράσει κρατικές ενισχύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron