Οικονομία
Περιορίζεται η ζημιά στις τράπεζες

Περιορίζεται η ζημιά στις τράπεζες

  • 12 Απριλίου 2012, 11:15

Σε ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ εκτιμάται το όφελος των τραπεζών από την εγγύηση που θα παράσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXS) στα νέα ομόλογα που έχουν πάρει μετά το «κούρεμα» των παλαιών τίτλων, ενώ ανάλογα θα περιοριστούν τα κεφάλαια που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο για την ενίσχυσή τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες, ενέκρινε την παροχή εγγυήσεων, όπως και τη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ως μέσο ενίσχυσης των κεφαλαίων, ενώ οι υπόλοιπες κρίσιμες, αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση θα ληφθούν μετά το Πάσχα, ενδεχομένως σταδιακά και όχι σε μία μόνο συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απόφαση δεν ελήφθη χθες σε δύο θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν: τον αναβαλλόμενο φόρο, και την παράταση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2011.

Χθες, πάντως, η απόφαση που ελήφθη ήταν σημαντική για τις τράπεζες, αφού ελάφρυνε μέρος των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκαλεί το PSI, αλλά και μείωσε τα κεφάλαια που θα κληθεί να βάλει το Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τo όφελος προκύπτει, καθώς τα νέα ομόλογα, που έλαβαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, θα έχουν την εγγύηση του ΤΧΣ, η οποία θα ενισχύει την αξία τους στο 100%.

Πριν από τη ρύθμιση αυτή, οι τράπεζες είχαν να εγγράψουν haircut της τάξης του 75% στα ομόλογα που εντάχθηκαν στo PSI και υπολογίζονται σε 32 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Η απομείωση ήταν, στην ουσία, το 53,5%, ενώ το υπόλοιπο προερχόταν από την αποτύπωση mark to market των νέων 30ετών ομολόγων που έλαβαν μετά το PSI Plus.

Είναι σαφής η διαφορά που προκύπτει από την παροχή ενισχύσεων από το ΤΧΣ, που με τη σειρά του έχει την εγγύηση από το EFSF και η οποία ανταποκρίνεται σε εύλογο αίτημα των τραπεζών, αφού τα νέα ομόλογα, που έλαβαν οι τράπεζες, υπέστησαν μεγάλη μείωση της αξίας τους ήδη.

Με τον τρόπο αυτόν, η απομείωση, που θα καταγραφεί, θα είναι το 53,5% και θα περιορίζει τη ζημιά κατά 8 δισ. ευρώ περίπου, με άλλες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσό αυτό ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

Χρήση των coco's

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, χθες, τη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, γνωστών ως coco's, κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι λεπτομέρειες, όπως το ποσοστό τους επί των συνολικών αναγκών ή και εάν θα αξιοποιηθούν μόνο για την κάλυψη απωλειών από την BlackRock, όπως προτείνει η πλευρά των τραπεζών, θα αποφασιστούν μετά το Πάσχα, σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί.

Αναβαλλόμενος φόρος

Στην άτυπη ατζέντα του Υπουργικού Συμβούλιου, περιλαμβανόταν πάντως και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, από τον οποίο επίσης προκύπτει ελάφρυνση των κεφαλαιακών αναγκών κατά περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ, εάν γίνει δεκτό, όπως αναμένεται, να εγγράφεται ως εκκαθαρισμένη απαίτηση υπέρ του Δημοσίου στο ενεργητικό των τραπεζών.

Η πλευρά των τραπεζών είχε ζητήσει -χωρίς να συζητηθεί εν τέλει στο Υπουργικό- η χορήγηση νέας παράτασης στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2011.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή Απριλίου, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα έχουν ως τότε εκδοθεί οι αποφάσεις για βασικά σημεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να υπάρχει εικόνα των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας.

Το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θεωρείται κρίσιμο και από τους ορκωτούς λογιστές, προκειμένου να μην υπάρχουν ασάφειες για τη βιωσιμότητά τους ή μη και άρα τη χρηματοδότηση από το ΤΧΣ.

Η διαδικασία έκδοσης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που απαιτούνται για την αποσαφήνιση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, καθυστερεί, με αποτέλεσμα να «πηγαίνουν πίσω» όλες οι εξελίξεις. Ηδη, οι κινήσεις των τραπεζικών ομίλων, παρά τις όποιες διευκολύνσεις που κατατείνουν στον περιορισμό του τελικού μεγέθους, πραγματοποιούνται σε δυσχερές περιβάλλον, αφού καλούνται να απευθυνθούν στους μετόχους τους και να τους πείσουν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, εφόσον δίνονται ικανοποιητικά κίνητρα.

Αντιστοίχως, θα πρέπει να πείσουν τις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές του συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας, ενώ το επόμενο διάστημα θα λαμβάνουν χώρα πολιτικές εξελίξεις.

Η εισήγηση Σαχινίδη

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, το περιεχόμενο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, περιλαμβάνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε να γίνει δυνατή η λήψη των 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός περιέχουν την αύξηση κεφαλαίου του ΤΧΣ κατ' εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, τη δυνατότητα αυτού να λαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα από το EFSF, τη δυνατότητα του Ταμείου να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στη μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους και να την προκαταβάλλει.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα του Ταμείου να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή ή για λογαριασμό του οποίου έχει προκαταβάλει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η κατάργηση της απαγόρευσης μεταβίβασης των μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και της διαπραγμάτευσής τους στην οργανωμένη αγορά, καθώς η διατήρηση αυτού του περιορισμού δεν συμβιβάζεται με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες.

Το ΤΧΣ εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, κατά την απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο 96,6% η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI

Στο 96,6% διαμορφώνεται πλέον η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, τα οποία υπόκεινται σε ξένο δίκαιο συνολικής ονομαστικής αξίας 20.20790 .573.914 ευρώ με νέους ελληνικούς τίτλους.

Το ελληνικό Δημόσιο δέχθηκε πρόσθετες προσφορές ομολόγων για ανταλλαγή ονομαστικής αξίας 1.111.470.000 ευρώ ανεβάζοντας τ συνολική ονομαστική αξία των ομολόγων τα οποία συμμετείχαν στο κούρεμα στα 198.634.175.456 από τα συνολικά 205,5 δισ. ευρώ που συμμετείχαν στη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στις σειρές των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν περιλαμβάνονται και ομόλογα του ΟΣΕ του ΟΑΣΑ και της ΕΑΣ τα οποία τελικά δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα.

Σε όσους ακόμη κατέχουν ελληνικά ομόλογα τα οποία υπάγονται σε ξένο δίκαιο και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει την ένταξή τους στο PSI, τo ελληνικό Δημόσιο δίνει προθεσμία μέχρι και τις 20 Απριλίου ώστε να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων τους. Επίσης δίνεται μια τελευταία προθεσμία μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή 13 του μήνα για τους κατόχους ομολόγων ονομαστικής από 7 διαφορετικές σειρές ονομαστικής αξίας 6,4 δις ευρώ σε ξένο δίκαιο να συμμετέχουν στο PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή το κούρεμα των ομολόγων δεν προχώρησε, αφού ο σύλλογος των ομολογιούχων δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσει στην όλη διαδικασία.

Την ελπίδα να συμμετάσχει το 100% των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας εξέφρασε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, με ανακοίνωσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής (IIF).

«Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής (των ιδιωτών πιστωτών) είναι μέχρι στιγμής πάνω από το 96%, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, η καθολική συμμετοχή θα βοηθούσε την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του IIF.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron