Ακονίζουν νύχια τα γεράκια των αγορών
Εντατική συνεργασία με στενούς συνεργάτες του και τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας εγκαινίασε αμέσως μετά το Πάσχα (των καθολικών) ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για να καθησυχάσει τις αγορές που την περασμένη εβδομάδα (λειψή για τις περισσότερες αγορές του κόσμου καθότι Μεγάλη) έστειλαν στα ύψη το κόστος εξωτερικού δανεισμού της κυβέρνησής του. Ο Ραχόι πασχίζει συγκεκριμένα να περικόψει κι άλλο τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία προκειμένου να κατεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013.
Η δέσμευση αυτή (μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2013) αναδεικνύεται πλέον ως το μεγάλο στοίχημα του Ραχόι, ο οποίος διέκοψε άγαρμπα την ηρεμία που είχε επέλθει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων μετά από την επιτυχία του ελληνικού PSI, με την έντονα διαφιλονικούμενη απόφασή του να αναπροσαρμόσει μονομερώς και αυτοβούλως τον εφετινό στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας από το 4,4% στο 5,8% (για να συμβιβαστεί έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών στο 5,3%). Ο Ραχόι έχει επίσης παραδεχθεί ότι εφέτος το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα «κλείσει» στο 79,8%, που αποτελεί επίπεδο-ρεκόρ για τη χώρα.
Η αγωνία του Ραχόι ήταν έκδηλη μετά τη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων που διενήργησε η κυβέρνησή του την περασμένη Τετάρτη 4 Απριλίου και η οποία χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα δύσκολη» από τον ίδιο, αφού μετά βίας καλύφθηκε ο στόχος που είχε θέσει. Την επομένη της δημοπρασίας, Μεγάλη Πέμπτη των καθολικών, που ήταν βέβαια αργία, το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά 40 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 5,75%. Σημειώνεται ότι επιτόκιο δανεισμού άνω του 6% χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως απαγορευτικό για μια οικονομία - πόσω μάλλον αν δεν πρόκειται για μια οικονομία σαν την κινεζική ή την ινδική που αναπτύσσονται με ρυθμούς ενίοτε διψήφιους αλλά για μια οικονομία σε βαθιά ύφεση και με ανεργία που ξεπερνά το 25% (για τους νέους και τις γυναίκες ξεπερνά το 50%).
Τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση Ραχόι δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, αλλά έπειτα από τις επαφές που είχε τη Δευτέρα του καθολικού Πάσχα ο ισπανός πρωθυπουργός με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας θεωρείται ότι θα αφορούν τα υπουργεία αυτά. Θα πρόκειται για μια ακόμη δόση λιτότητας, την οποία ο ίδιος ο επικεφαλής των δανειστών της Ισπανίας και των άλλων κρατών της Ευρώπης Τσαρλς Νταλάρα μόλις χθες χαρακτήρισε υπερβολική και επικίνδυνη.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ισπανία ναρκοθετούν και τις προσπάθειες του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας του, όπως αναφέρουν σε σημερινή ανταπόκρισή τους από τη Ρώμη οι ανταποκρίτριες του Bloomberg Κιάρα Βασάρι και Ανζελίν Μπενουά. «Την περασμένη εβδομάδα ο Μόντι εγκαινίασε την πιο φιλόδοξη από τις τέσσερις προσπάθειες μεταρρύθμισης της ιταλικής αγοράς εργασίας και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, που έχει αναλάβει, αλλά στις 4 Απριλίου οι αγορές δεν εκτίμησαν την προσπάθεια αυτή», γράφουν οι ανταποκρίτριες και διευκρινίζουν ότι την ημέρα αυτή το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 5,43%.
«Η Ισπανία και η Ιταλία είναι δύο διαφορετικές χώρες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές ομολόγων τους έχουν μεγάλη αλληλεξάρτηση καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν συνδέσει την τύχη των δύο μεγάλων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ της Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη.
Επιπτώσεις στο ευρώ
Με τους φόβους για τις μελλοντικές εξελίξεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους πολλοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προβλέπουν υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ. «Ένας από τους λόγους ανάκαμψης του ευρώ ήταν ότι είδαμε κάποια πρόοδο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και κάποια βελτίωση των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, όμως τώρα όλα αυτά φαίνεται πως ήταν πρόσκαιρα», δήλωσε στο Bloomberg ο Νικ Μπένεμπρουκ, στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές συναλλάγματος της Wells Fargo & Co.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 το ευρώ ενισχύθηκε κατά 2,95% χάρη κυρίως στην επιτυχία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας. Συν τω χρόνω, όμως, οι παράγοντες της αγοράς - αλλά και αξιωματούχοι τεχνοκράτες όπως ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα - μοιάζουν να μην καθησυχάζονται αλλά να ανησυχούν με τα πακέτα λιτότητας που εφαρμόζουν όλες αδιακρίτως οι ευρωπαϊκές χώρες - της Γαλλίας βεβαίως εξαιρουμένης λόγω προεκλογικής περιόδου και της Γερμανίας λόγω του ότι επωφελείται (ακόμη...) από την κλιμάκωση των οικονομικών δυσκολιών και της κρίσης των εταίρων της.
«Η Ευρώπη μέσω των δημοσιονομικών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που επιχειρεί διολισθαίνει ολοένα προς την ύφεση και η ΕΚΤ είναι όλο και πιο πιθανό να ακολουθήσει πολιτική χαλάρωσης των πιστώσεων και τόνωσης της ρευστότητας, όπως πράττει η Fed στις ΗΠΑ», δήλωσε επίσης στο Bloomberg ο Ρίτσαρντ Φρανούλοβιτς της Westpac από τη Νέα Υόρκη.
Το ευρώ είχε ανακάμψει νωρίς το πρωί από το χθεσινό επίπεδο των 1,3110 δολαρίων και είχε φθάσει στα 1,3145 δολάρια. Από τις 10 ώρα Ελλάδος, ωστόσο, άρχισε και πάλι να κατρακυλά και στην αγορά του Λονδίνου είχε υποχωρήσει στα 1,3082 δολάρια, παρά την ανέλπιστη αύξηση των γερμανικών εξαγωγών που ανακοινώθηκε για το Φεβρουάριο (ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανάκαμψης των γερμανικών εξαγωγών).
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χθες είχαν παραμείνει κλειστά, άνοιξαν με μεγάλες απώλειες (1,09 στο Λονδίνο, 1,60% στο Παρίσι, 1,31% στη Φραγκφούρτη, 1,69% στη Μαδρίτη, 2,40% στο Μιλάνο), ενώ με οριακή πτώση 0,09% έκλεισε ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο και μεγαλύτερες απώλειες 1,20% ο Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ λόγω της αναπάντεχης κάμψης του ρυθμού αύξησης των κινεζικών εισαγωγών που ανακοινώθηκε σήμερα.
Τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά και το ευρώ επηρέασαν αρνητικά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας και έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εργοδότες δημιούργησαν το Μάρτιο λιγότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από όσο προέβλεπαν οι ειδικοί.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» των γενικευμένα αρνητικών οικονομικών εξελίξεων στον κόσμο σήμερα είναι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Όμως, αυτό δεν ισχύει, διότι τους τελευταίους μήνες έπειτα από κάθε υποχώρηση ακολουθεί ένα νέο άλμα των τιμών που κατοχυρώνουν κάθε φορά και «υψηλότερο» σκαλοπάτι προτού αρχίσει η επόμενη «διόρθωση».
Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε την Τρίτη 10 Απριλίου κατά περίπου μισό δολάριο στα 101,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η υποχώρηση της τιμής του Brent ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Έφθανε τα 80 σεντς με την τιμή του εμπορεύματος να υποχωρεί στα 121,87 δολάρια το βαρέλι - είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου.
Ικανοποίηση Κομισιόν για τα νέα μέτρα λιτότητας
Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η Μαδρίτη χαιρέτισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι έχει θετική εικόνα για το προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2012.
«Είδαμε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την ισπανική κυβέρνηση και η Κομισιόν τα χαιρετίζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης Τύπου.
«Κατά την άποψή μας, αυτά που αποφασίστηκαν χθες επιβεβαιώνουν τόσο την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όσο και τη δέσμευση της κυβέρνησης να σεβαστεί το στόχο για έλλειμμα στο 5,3% (του ΑΕΠ) το 2012», πρόσθεσε.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
11 Μαϊου 2012, 16:37
Κυβέρνηση συνεργασίας. Και μετά τι;
11 Μαϊου 2012, 15:55
Μέθοδος επιστροφής στην δραχμή άνευ διδασκάλου!
11 Μαϊου 2012, 15:50
Ρεν: Να κυβερνηθεί άμεσα η Ελλάδα!
11 Μαϊου 2012, 15:50
Σύλληψη 47χρονου για χρέη στο Δημόσιο
11 Μαϊου 2012, 15:44
"Σφάζονται" 15 κολοσσοί για τα πετρέλαια της Κύπρου
11 Μαϊου 2012, 15:35
CNN: Γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;
11 Μαϊου 2012, 15:30
Τρομοκρατεί τους επιστήμονες η πορεία του Ήλιου
11 Μαϊου 2012, 15:30
Στον Παπούλια ο Παπαδήμος
11 Μαϊου 2012, 15:25
Σε ισχύ από την Τετάρτη η ελεγχόμενη στάθμευση
11 Μαϊου 2012, 15:20
Επικίνδυνα για την ζωή τα αντισυλληπτικά επιθέματα