Ρεπορτάζ
Για τάσεις πολιτικής "αυτοκτονίας" κάνουν λόγω στην Ιπποκράτους

Για τάσεις πολιτικής "αυτοκτονίας" κάνουν λόγω στην Ιπποκράτους

  • 09 Απριλίου 2012, 13:12

Για τάσεις πολιτικής… αυτοκτονίας κάνουν λόγο στην Ιπποκράτους, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος φροντίζει με κάθε τρόπο να «κλωτσά την καρδάρα με το γάλα».

Και δεν αναφέρονται μόνο στο ότι ο πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στελέχη που καταψήφισαν το Μνημόνιο κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου (βλ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) ή άλλα που στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν και στην συνέχεια εμφανίστηκαν ως μετανοημένοι «δηλωσίες» (βλ. Μιλένα Αποστολάκη), με την φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσουν στο νέο πολιτικό στερέωμα έχοντας τον επίπλαστο τίτλο του αγωνιστή - αντιρρησία συνειδήσεως.

Εκείνο που ουσιαστικά δημιουργεί εσωκομματικούς τριγμούς είναι η επιμονή του κ. Βενιζέλου να καλύπτει, ακόμη και να ενθαρρύνει την «επανένταξη» στην εκλογική κονίστρα ανθρώπων που με την υπουργική τους δραστηριότητα κάθε άλλο παρά θεωρήθηκαν –από την πλειονότητα του εκλογικού σώματος τουλάχιστον- ως αποτυχημένοι.

Ο λόγος για του «εκλεκτούς» της καρδιάς του Γιώργου Παπανδρέου, κκ Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Παύλο Γερουλάνο, που ακόμη και μετά την αλλαγή «φρουράς» στην ηγεσία του Κινήματος παραμένουν ακλόνητοι σε περίοπτες και υπεύθυνες θέσεις, δυσαρεστώντας ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι του «όλου ΠΑΣΟΚ».
Κι αν κάποιοι εντός των «τειχών» μιλούν για «κηπουρούς» και «πρίγκιπες» που για κάποιους άγνωστους (ή γνωστούς;) λόγους παραμένουν στο απυρόβλητο της κυβερνητικής φθοράς, κάποιοι άλλοι μιλούν για την επερχόμενη θύελλα, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να απαλλαγεί από τα «Παπανδρεϊκά βαρίδια». Τι θα σημάνει τότε για τους… αειθαλείς «πρίγκιπες»;

Μα δεν είναι μονάχα αυτή η «καυτή πατάτα» στα χέρια του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αναμφίβολα η πτώση στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πέραν από την πάγια αιτία της (βλ. οικονομικό), εδράζεται και στο άτολμο προφίλ που επιμένει να υιοθετεί ο κ. Βενιζέλος -κάτι που φάνηκε ακόμη και στην παγερά συγκρατημένη δήλωσή του, σχετικά με την πρόσφατη αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου.

Το «χαμηλό» προφίλ ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να το συγχέει με το «άτολμο» προφίλ, εάν θέλει να πρωθυπουργέψει, σχολιάζουν κάποιοι από τον στενό κύκλο του, επισημαίνοντας ότι είναι αποτυχημένη επιλογή η έκφραση μέσω γενικολογιών περί δικαίου συστήματος φορολόγησης, άρνησης (αλλά όχι με πάθος) μιας νέας σειράς μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις -την στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.

Και συνεχίζουν: Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και πάνω απ’ όλα οι άνεργοι (που τελευταία «αυγατίζουν» επικίνδυνα) αγωνιούν για ουσιαστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων και των προβλημάτων που τους βασανίζουν. Και η τακτική Βενιζέλου, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εμφανίζεται αποτυχημένη ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron