Πολιτική
Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαλόγου

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαλόγου

  • 09 Απριλίου 2012, 07:00

Σκληραίνει την στάση της η κυβέρνηση - αμετάπιστοι οι ναυτεργάτες - παρατείνεται η αβεβαιότητα για χιλιάδες ταξιδιώτες

Σκληρή στάση κατά του απεργιακού μετώπου της ΠΝΟ είναι αποφασισμένη να κρατήσει η κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες των δύο πλευρών. Κατά πάσα πιθανότητα, η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, όμως αυτό δεν είναι σίγουρο. Επιτε΄νεται έτσι η αβεβαιότητα σε χιλιάδες ταξιδιώτες της Μεγάλης Εβδομάδας. Όλοι είναι σε επιφυλακή, αφού ανά πάσα ώρα μπορεί να έχουμε εξελίξεις. Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι δεν φταίνε εκείνοι που  αποφάσισαν κινητοποιήσεις  μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα επίμαχα νομοσχέδια.

Μίνι Υουργικό Συμβούλιο υπό την πίεση των εξελίξεων

Περίπου στις 11 το βράδυ της Κυριακής ολοκλήρωθηκε το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου, το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Άννας Διαμαντοπούλου με την ΠΝΟ. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί: Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Μετά τη σύσκεψη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του υπουργείου είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί. Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό εν όψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων».

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο επιστράτευσης για τους απεργούς ναυτεργάτες, «προκειμένου να προστατευθούν τα μείζονα και να αποτραπούν άκρως δυσάρεστες καταστάσεις και μάλιστα εν όψει του Πάσχα». Δεν διευκρινίζεται ωστόσο με ποιο τρόπο θα προστατεύσει η κυβέρνηση το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζοντας την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων. Δεδομένου ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν αναλάβει γραπτές δεσμεύσεις έναντι της ΠΝΟ αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας οπισθοχώρησης.

Προτάσεις Διαμαντοπούλου

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι κάθε φορά οι απεργοί εγείρουν κι άλλο ζήτημα, και ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά στον Οίκο του Ναύτη.

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, βουλευτής Αχαΐας Νικόλαος Νικολόπουλος, είχε δηλώσει πως «η εσπευσμένη νομοθέτηση της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΠΥ δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα, επεβλήθησαν βίαιες αλλαγές, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανένα διάλογο χωρίς ουσιαστική κοινωνική νομιμοποίηση και αποδοχή. Τα αποτελέσματα είναι προφανή. Κοινωνική αναστάτωση, ένταση, αντιδικίες».

Στην διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της ΠΝΟ, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου επανήλθε με πλαίσιο πέντε προτάσεων για το μέλλον του Οίκου Ναύτου, που θέτουν ως πρώτο θέμα οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ. Μάλιστα τους κάλεσε να συγκαλέσουν ακόμα και μέχρι τη μία ώρα το πρωί την εκτελεστική επιτροπή και να αποφασίσουν σήμερα, διότι σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποσύρει το πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει για τον Οίκο Ναύτου. Η ΠΝΟ ωστόσο δεν κατάφερε να συνεδριάσει, λόγω μη απαρτίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις της η υπουργός, η κυβέρνηση κατανοεί την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος και για το λόγο αυτό κατάθεσε τις συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά παράλληλα πρέπει να κοιτάξει και το συμφέρον ολόκληρης της χώρας, των νησιωτών, του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα έχει καλέσει την ΠΝΟ για τα θέματα του Οίκου Ναύτου και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μέσα στις δεσμεύσεις που έχει ή ήδη καταθέσει είναι ότι διατηρούνται για την εξυπηρέτηση των ναυτικών οι 3.500 γιατροί του ΝΑΤ και προστίθενται επιπλέον και 5.000 γιατροί του ΕΟΠΥ.

Διαβάστε επίσης: Δεν τα βρήκαν Διαμαντοπούλου - ναυτεργάτες

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron