Διεθνή
Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει υπόγεια πυρηνική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει υπόγεια πυρηνική δοκιμή

  • 08 Απριλίου 2012, 18:00

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την τρίτη στην ιστορία της υπόγεια πυρηνική δοκιμή, όπως πληροφορεί το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο πηγές από τις Μυστικές του Υπηρεσίες.

Οι ετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη Punggye-ri, βορειοδυτικά της χώρας, όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τις δύο προηγούμενες δοκιμές πυρηνικών βομβών το 2006 και το 2009.

«Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Βορράς σκάβει μυστικά ένα νέο υπόγειο τούνελ στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών,» δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία εκτιμάται πως έχει αρκετό πλουτώνιο για έξι έως οκτώ βόμβες, δοκίμασε πυρηνικά όπλα τον Οκτώβριο του 2006 και το Μάιο του 2009 έπειτα από ένα έως τρεις μήνες από την δοκιμή άλλων πυραύλων. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την εκτόξευση δορυφόρου μεταξύ 12 και 16 Απριλίου για ειρηνικές επιστημονικές έρευνες ωστόσο οι δυτικές χώρες θεωρούν πως αποτελεί «μεταμφιεσμένη» δοκιμή πυραύλου -γεγονός που αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron