Πολιτική
Γενικώς... αλαλούμ στη Βουλή

Γενικώς... αλαλούμ στη Βουλή

  • 06 Απριλίου 2012, 16:55

Από αναβολή σε αναβολή οι εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ τώρα να μνημονεύει το κόστος τους, τον Καρατζαφέρη να μην θέλει επιχορήγηση και τη ΝΔ να επικαλείται την συναυτουργία της προηγούμενης κυβέρνησης

Οι εκλογές θα προκηρυχθούν πιθανότατα για τις 6 Μαΐου ή λίγο αργότερα, δήλωσε από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας επαναλάμβανε σε δηλώσεις του στο Real FM, ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, «Σάββατο, κοντή γιορτή», παρατήρησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών για να σημειώσει πως «έτσι κι αλλιώς, πάντα τις εκλογές, είτε κοστίζουν 50 είτε 100 εκατομμύρια είτε και παραπάνω, θα τις πληρώνει ο πολίτης που περιμένει να δει πως θα πάψει να πληρώνει όσα γίνονται», ενώ οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πουν στο λαό ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα, τι προτείνουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή των προτάσεών τους.

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. «Γιατί θα πρέπει τα κόμματα να πάρουν πάλι λεφτά, τη στιγμή που συμπολίτες μας ψάχνουν στους κάδους για τη διατροφή τους» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και σημείωσε ότι η ΑΤΕ, που σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση, έχει φορτωθεί με χρέη 250 εκατ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Φταίει ο λαός επειδή το ΠΑΣΟΚ ξόδεψε τα χρήματα που πήρε, χωρίς να πληρώσει τους υπαλλήλους του; Ή μήπως, φταίει ο λαός και πρέπει να πληρώσει τη μεγαλομανία της ΝΔ να πάει σε κτήριο με μηνιαίο μίσθωμα 55.000 ευρώ» αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για το 1 εκατ. ευρώ που πρόσφερε πέρυσι το κόμμα του για το Ταμείο κατά της Φτώχειας, ακόμη ψάχνει τα παραστατικά.

Για τροπολογία - ντροπή έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Αυτή η τροπολογία», εκτίμησε, «θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον λαό. Δυστυχώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν μυαλό και εξακολουθούν να προκαλούν την κοινωνία. Την ίδια στιγμή που εξαθλιώνετε με την πολιτική σας τους πολίτες, χαρίζετε δάνεια 250 εκατομμυρίων ευρώ των κομμάτων από τις τράπεζες».

Στο ίδιο ύφος η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κατήγγειλε ότι δίνονται κάτω από τραπέζι, από 20 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα, την ώρα που το κράτος χρωστά 7,5 δισ. ευρώ στους ιδιώτες, δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ και οι «κρατικές» διοικήσεις των τραπεζών στερούν δυνατότητα δανειοδότησης στις επιχειρήσεις, ενώ δίνουν δάνεια στα κόμματα με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων.

«Δεν μπορεί κάποιος που ήταν στυλοβάτης του πολιτικού συστήματος να εμφανίζεται σήμερα ως αποτέλεσμα παρθενογένεσης και να διατυπώνει κατηγορίες κατά του πολιτικού συστήματος», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, απαντώντας στις αιχμές του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη.

«Όποιος πριονίζει το κλαδί που κάθεται θα πέσει μαζί του», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει κόμμα που να λέει ότι ο λαός πρέπει να σκεφτεί τι χρήματα δίνει για τις εκλογές, γιατί τότε θέτει εν αμφιβόλω τις συνθήκες της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

«Η τροπολογία δεν αφορά το ΚΚΕ Οι δανειακές ανάγκες του ΚΚΕ έχουν καλυφθεί ακόμη και με υποθήκη», ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας πως «όταν η κυρία Μπακογιάννη ήταν υπουργός ή βουλευτής της ΝΔ, δεν έλεγε τίποτε».

«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αφορά αυτή η τροπολογία, δεν έχουμε αρρύθμιστες υποχρεώσεις, αλλά πρέπει όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους τι σημαίνει χρηματοδότηση των κομμάτων», ανέφερε από την πλευρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας και πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηριχθούν οι διαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης των κομμάτων με ανοιχτά βιβλία και χαρτιά».

«Ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν θυσίες κι εμείς να έχουμε στη διάθεσή μας εταιρείες για τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και υπερπολυτελή γραφεία. Είναι εποχή που πρέπει να είμαστε πιο σεμνοί», επισήμανε τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Αμοιρίδης.

«Από τις 19 Φεβρουαρίου, φτάσαμε στον Μάιο, ή "λίγο αργότερα"... Περισσότερη σοβαρότητα και συνέπεια δεν βλάπτει», ήταν στο σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών για την ημερομηνία των εκλογών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron