Media
Τα διεθνή ΜΜΕ για την χθεσινή δημόσια αυτοκτονία

Τα διεθνή ΜΜΕ για την χθεσινή δημόσια αυτοκτονία

  • 05 Απριλίου 2012, 09:50

Η τραγική είδηση της αυτοκτονίας του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, χθες το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, φιγουράρει στα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Οι διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αθήνας μετά την αυτοκτονία ενός 77χρονου έξω από την Βουλή, αναφέρει το BBC.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Τετάρτης, στον τόπο όπου τους τελευταίους μήνες γίνονται πολλές μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το δίκτυο αναφέρει ότι οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν το 25% την προηγούμενη χρονιά, ως συνέπεια της κατάθλιψης που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης υπερτόνισε η αυτοχειρία ενός 77χρονου άνδρα που βρέθηκε σε απόγνωση στην Αθήνα, έγραψε η Guardian. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κρίση δεν έχει φέρει μόνο την χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά έχει αυξήσει και τις αυτοκτονίες. Στο άκουσμα της είδησης εκατοντάδες πολίτες πέρασαν από το σημείο της Πλατείας Συντάγματος, όπου ο συνταξιούχος φαρμακοποιού έβαλε τέλος στην ζωή του με πιστόλι, ανέφερε η Guardian.

«Αθήνα: Πολίτης αυτοκτόνησε δημόσια» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. «Ένας ηλικιωμένος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, προκαλώντας σοκ στους περαστικούς -καθώς ήταν ώρα αιχμής για την πόλη», γράφει η εφημερίδα.

Η Telegraph συνέδεσε το περιστατικό με τις αντίστοιχες ανθρώπινες τραγωδίες που διαδραματίζονται σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, «προκαλώντας θυμό και θλίψη».

Η Wall Street Journal στο ρεπορτάζ της ανέφερε πωςένας 77χρονος Έλληνας αυτοκτόνησε στην κεντρική πλατεία της Αθήνας σε μία απόπειρα διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Μία «νεκρώσιμη ακολουθία» που έλαβε χώρα εις μνήμην του 77χρονου που αυτοκτόνησε στο κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε βίαια επεισόδια, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Μετά την αυτοκτονία του συνταξιούχου ακολούθησαν διαδηλώσεις και ταραχές στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οπως ανέφερε το περιοδικό, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος μετά από διαδικτυακή πρόσκληση.

Το Spiegel σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Επεισόδια στην Αθήνα μετά την αυτοκτονία συνταξιούχου. Σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του αυτόχειρα γίνεται αναφορά σε πιεστικά χρέη». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «η δραματική οικονομική κρίση στην υπερχρεωμένη Ελλάδα συνοδεύεται από μαζική ανεργία και κατακόρυφη μείωση μισθών και συντάξεων. Την ίδια ώρα», όπως αναφέρει, «έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός αυτοκτονιών αλλά και των καταθλιπτικών επεισοδίων. Παρά τη διεθνή οικονομική βοήθεια, δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κατάστασης».

H Süddeutsche Zeitung: «Επεισόδια στην Αθήνα μετά την αυτοκτονία ενός συνταξιούχου. Έχοντας τόσα χρέη δεν έβλεπε άλλη διέξοδο και αυτοπυροβολήθηκε μέσα στην απόγνωσή του». Η εφημερίδα σημειώνει ότι λόγω κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια κατά 40 %.

Τα ίδια στοιχεία επικαλείται και η εφημερίδα Bild που αναφέρει ότι «η οικονομική κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερους Έλληνες σε απόγνωση».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει: «Η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση: Μετά την αυτοκτονία ενός υπερχρεωμένου άνδρα, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, επιρρίπτοντας στο κράτος την ευθύνη για την αυτοκτονία».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron