Media
"Το νησί των τυφλών"

"Το νησί των τυφλών"

  • 04 Απριλίου 2012, 19:22

Τον γύρο του κόσμου κάνουν δημοσιεύματα αμερικανικών, γαλλικών και ιταλικών ΜΜΕ που αναφέρονται στην Ζάκυνθο ως «νησί των τυφλών» και χαρακτηρίζουν «γάγγραινα» την εκτεταμένη διαφθορά στο σύστημα Υγείας.

Την αρχή έκανε με χθεσινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, πληροφορίες από το άρθρο της οποίας αναπαράγουν σήμερα γαλλικές εφημερίδες και ιστοσελίδες όπως η Le Figaro, το blog της Le Monde, το σάιτ atlantico.fr, ενώ την είδηση έχουν και ιταλικές ιστοσελίδες όπως η tmnews.it και ilpost.it.

Κοινός τίτλος στα περισσότερα, είναι «Ζάκυνθος το νησί των τυφλών», ή «Ζάκυνθος, το νησί που κλέβει την Ελλάδα», ενώ η Le Monde δεν διστάζει να γράψει στον τίτλο της -με λατινικούς χαρακτήρες- την ελληνική λέξη «παρακαλώ» σημειώνοντας πως ένα νησί της Ελλάδας γίνεται αξιοθρήνητο σύμβολο της απάτης.

Τα άρθρα αναφέρουν πως οι ελληνικές Αρχές επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την μεγάλη απάτη στην Ζάκυνθο, ώστε να την μετατρέψουν σε σύμβολο της μάχης κατά της διαφθοράς, ενώ σημειώνουν ότι μεταξύ των 700 -εκ των 39.000 κατοίκων- που έλαβαν επίδομα τυφλότητας το 2011, ήταν ένας οδηγός ταξί και ένας κυνηγός. «Φαίνεται ότι οι "τυφλοί" της Ζακύνθου έβλεπαν μόνο το χρώμα του χρήματος», γράφει η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά και σε μια ηλικιωμένη από την Ζάκυνθο, η οποία όπως λέει, ζει με σύνταξη 300 ευρώ και υποστηρίζει ότι χωρίς το επίδομα τυφλότητας (που ανέρχεται στα 724 ευρώ το δίμηνο) δεν θα τα έβγαζε πέρα. «Όταν ερωτάται για το πώς εξασφάλισε το επίδομα, η γυναίκα μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι το ρουσφέτι»» τονίζει χαρακτηριστικά η WSJ, παραθέτοντας μάλιστα τον όρο με λατινικούς χαρακτήρες (rousfeti), εξηγώντας στους «αμύητους» αναγνώστες ότι ο όρος περιγράφει τις δωροδοκίες και τις εξυπηρετήσεις.

Στα άρθρα υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ζάκυνθος δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα, αφού πλήθος «ασθματικών» έχει εμφανιστεί στην Βοιωτία, ενώ στην Κάλυμνο παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα, «πνευματικές ασθένειες».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron