Πολιτική
"Άστραψε" ο Καμμένος στη Βουλή για τη Siemens

"Άστραψε" ο Καμμένος στη Βουλή για τη Siemens

  • 04 Απριλίου 2012, 20:15

Ένταση και διαξιφισμούς προκάλεσε στη Βουλή η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την εξωδικαστική επίλυση των θεμάτων που άπτονται της σύμβασης του Δημοσίου με την Siemens. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΛΑΟΣ, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν η πρώτη παρέμβαση του Πάνου Καμμένου, ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πλέον, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η συμφωνία προβλέπει αντισταθμιστικές καταβολές 270 εκατ. ευρώ εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας - 80 εκατ. ευρώ από συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Siemens Hellas - και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».

Όπως διευκρίνησε η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα ζητήματα ποινικού δικαίου και διευθετούνται οι αστικές και διεκδικητικές διαφορές.

Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια της Βουλής παρέστη ο Γερμανός υφυπουργός για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, Χ. Γ. Φούχτελ, ο οποίος κάθησε στα θεωρεία της Βουλής.

Από τους πρώτους που εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, κατά την αυριανή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ανεξάρτητος βουλευτής με το κόμμα "Κοινωνική Συμφωνία", Χάρης Καστανίδης, πρότεινε να καταψηφιστεί το άρθρο 324 του νομοσχεδίου που αφορά την σύμβαση, χαρακτηρίζοντάς τη «συμφωνία συμβιβασμού που ξεπουλά την αξιοπρέπεια της χώρας», ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε επιβάλλει πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην γερμανική εταιρεία, πέραν των άλλων διεκδικητικών αξιώσεων της ελληνικής Πολιτείας.

Απαντώντας στον κ. Καστανίδη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης υπενθύμισε πως «υπήρξε ο αρχιτέκτων του δημοψηφίσματος, που λίγο έλειψε να μας διώξει απ' τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Ιταμή, βρώμικη και κατάπτυστη συμφωνία, που αναγορεύει την Siemens αρχιτέκτονα της κάθαρσης», τη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά είπε απευθυνόμενος προς την κ. Διαμαντοπούλου, πως «κατανοώ το αίτημα της Siemens, γιατί δένει χειροπόδαρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν μπορώ όμως να καταλάβω την δική σας επιθυμία».

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επίσης ανεξάρτητος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ανέφερε πως θα μεταφέρει τα Πρακτικά της συνεδρίασης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, κάνοντας λόγο για "διαχειριστική πράξη χαρίσματος εκατομμυρίων".

Τους τόνους ανέβασε ακόμα περισσότερο, η νεότευκτη κοινοβουλευτική ομάδα των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», με τον πρόεδρό της, Πάνο Καμμένο, να διαπιστώνει «παράδοση δημόσιας περιουσίας και διάπραξη εγκλημάτων, που δεν θα πάνε με το νόμο περί ευθύνης υπουργών: Θα υπάρξει τιμωρία και θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που πήρε ο κ. Χριστοφοράκος τον οποίον καλύπτετε εσείς. Θα πληρώσετε, όχι μόνον από τον ελληνικό λαό, αλλά από την ελληνική Δικαιοσύνη, όταν αποκατασταθεί η τάξη και η Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αναφέρθηκε επίσης και στις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και στις διευκρινίσεις του Φίλιππου Σαχινίδη πως ο σχετικός φάκελος δεν ανευρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών: «Επειδή τον χάσατε, βρήκαμε εμείς το φάκελο. Είναι το σχέδιο Δοξιάδη που έκανε κατ' εντολήν της ελληνικής κυβέρνησης. Τον βγάζουμε σε 300 αντίτυπα, φροντίστε να μην τον κάψετε σαν τα αρχεία το υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε.

Απαντώντας στον κ. Καμμένο, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε πως «στην αίθουσα αυτή, είμαστε βουλευτές εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό, αλλά υπάρχουν και προσωπικότητες και πολιτικοί φορείς που ερμηνεύουν το «Έλληνας», είτε ως επάγγελμα είτε ως πολιτική ιδιότητα. Αυτά έχουν περάσει πολλές δεκαετίες σ' αυτόν τον τόπο. Απειλές δεχόμαστε από κανέναν».

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, είπε απευθυνόμενος προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», πως «οι απειλές σας δεν μας αφορούν και ειδικά από σας, δεν μας τρομάζουν».

Σε άλλη δε, αποστροφή του κ. Καμμένου, περί «πρωθυπουργού διορισμένου από την Goldman Sachs», ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε πως τον Λουκά Παπαδήμο έχουν υπερψηφίσει όλοι οι βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», πλην του κ. Καμμένου.

«Πράγματι κ. Πρωτόπαπα γίνονται και λάθη. Αλλά αποδράσαμε από το λάθος εγκαίρως, πριν μας βάλετε πιο βαθειά στο δεύτερο Μνημόνιο. Συνάδελφοί σας το τόλμησαν επίσης, διαφυλάσσοντας κάτι απ' την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Εσείς πότε θα το πράξετε;» απάντησε ο Χρήστος Ζώης από πλευράς των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

«Τα κόμματα μπορεί να δημιουργούνται, αλλά για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται σεβασμό και αυτογνωσία. Αλλιώς δεν είναι κόμματα, αλλά σωματεία», παρατήρησε ο Κώστας Μουσουρούλης.

«Αγνοώντας όλο το προσωπικό και πολιτικό τους παρελθόν, έρχονται ορισμένοι σ' αυτήν την αίθουσα ως νέοι προφήτες ή πιστά αντίγραφα του ΛΑΟΣ, να μας κουνήσουν το δάκτυλο και να εκστομίσουν απειλές. Ντροπή!», συμπλήρωσε.

«Δεν ξέρω τι είναι σωματείο, αλλά ξέρω τι είναι κόμμα και τι, αντίθετα, είναι ένα κλειστό κλαμπ, μια παρέα που υψώνει εκβιαστικά διλήμματα, ταπεινώνοντας ανθρώπους και ζητώντας δηλώσεις μετανοίας», απάντησε ο Χρήστος Ζώης. «Ευτυχώς δεν ανήκουμε πλέον σε κλειστό κλαμπ, αλλά στη μεγάλη θάλασσα των ανεξαρτήτων Ελλήνων και η ντροπή ανήκει σε αυτούς που έμαθαν να εκβιάζουν και να συκοφαντούν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τη συμφωνία Siemens - Ελληνικού Δημοσίου, η υπουργός Ανάπτυξης παρέπεμψε στις αυριανές διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών. Απευθυνόμενη δε, προς τον ΛΑΟΣ, σημείωσε πως βουλευτής του, «ζητούσε με ερώτησή του, τμήμα των αποζημιώσεων της Siemens να κατευθυνθεί προς την εκλογική του περιφέρεια». «Δεν μπορεί να θέλουμε επενδύσεις στην περιφέρειά μας και στην κεντρική πολιτική σκηνή να αντιδρούμε», παρατήρησε η υπουργός Ανάπτυξης.

«Η Siemens αφορά τα μιζοκόμματα», απάντησε από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. «Εμείς ζητάμε να επιστραφούν τα κλεμμένα. Το πού θα πάνε μετά, είναι άλλο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, υπήρξαν επίσης και υπονοούμενα κατά του πρώην βουλευτή του και νυν υπουργού Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, με τον Κώστα Αϊβαλιώτη να διαπιστώνει πως «ο κ. Βορίδης, μόνον με τα διόδια και την υπόθεση της Siemens υπήρξε τόσο γρήγορος, εντυπωσιακά γρήγορος».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron