Πολιτική
Το Δημόσιο ξενοικιάζει κτήρια με αποζημίωση ένα μίσθωμα

Το Δημόσιο ξενοικιάζει κτήρια με αποζημίωση ένα μίσθωμα

  • 04 Απριλίου 2012, 20:10

Μετά τις μειώσεις κατά 20% στα μισθώματα που κατέβαλε σε ιδιώτες το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, τώρα με νομοθετική ρύθμιση καταργείται και η υποχρέωση της καταβολής αποζημίωσης στους ιδιώτες ιδιοκτήτες, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησής του.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών «στα πλαίσια της επίσπευσης των απαιτούμενων ενεργειών για άμεσο εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών και δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών», προωθήθηκε στη Βουλή, από τον υφυπουργό Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρα, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο εισάγει τροποποίηση στο υφιστάμενο καθεστώς για τις μισθώσεις που συνάπτουν το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τη στέγασή τους.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρέχεται δυνατότητα καταγγελίας της μίσθωσης εκ μέρους του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αζήμια αποχώρηση από το μίσθιο, μόνο σε εξαιρετικές και περιοριστικά αναφερόμενες στο νόμο περιπτώσεις. Στην περίπτωση που δεν πληρούται μια από αυτές τις προϋποθέσεις, η πρόωρη αποχώρηση από το μίσθιο συνεπάγεται υποχρέωση καταβολής στον εκμισθωτή του συνόλου των απομενόντων μισθωμάτων, έως τη λήξη της μίσθωσης.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, καθιερώνεται πλέον και για το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ το καθεστώς καταγγελίας που ισχύει ήδη για τους ιδιώτες, ως προς τις εμπορικές μισθώσεις. Συγκεκριμένα, παρέχεται δικαίωμα πρόωρης αποχώρησης από το μίσθιο ένα έτος μετά την έναρξη της σύμβασης, με τρίμηνη προειδοποίηση και καταβολή αποζημίωσης ενός μηνιαίου μισθώματος.

Η θέσπιση αυτή της δυνατότητας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση εξοικονόμηση πόρων, καθώς διευκολύνει πρακτικά και οικονομικά τη μεταστέγαση υπηρεσιών με την παροχή της δυνατότητας παρακολούθησης των τάσεων της αγοράς ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις εγκλωβισμού σε συμβάσεις υψηλού κόστους.

Όσον αφορά συνολικά το θέμα των μισθώσεων που συνάπτει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:
«Η νεοϊδρυθείσα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, από την έναρξη της λειτουργίας της, τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών, προς την κατεύθυνση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των διαθεσίμων ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του, αλλά και της δραστικής εξοικονόμησης κρατικών πόρων.

Συγκεκριμένα:

- Συλλέχθηκαν από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, καταγράφηκαν και συστηματοποιήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των υφιστάμενων μισθώσεων για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών ανά την επικράτεια.

- Διενεργήθηκε αξιολόγηση των ανωτέρω στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι αρκετές από τις υφιστάμενες μισθώσεις συνήφθησαν σε χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι μισθωτικές αξίες ήταν σημαντικά υψηλότερες των σημερινών. Οι μισθώσεις αυτές λήγουν με την πάροδο δωδεκαετίας, γεγονός που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα λάβει χώρα στο προσεχές διάστημα, με ευεργετικά για το Δημόσιο αποτελέσματα. Παράλληλα, εντοπίστηκαν οι περιπτώσεις στις οποίες υφίσταται ανάγκη αναπροσαρμογής των καταβαλλόμενων μισθωμάτων, για εναρμόνισή τους με τις ισχύουσες τιμές της αγοράς και τη συνακόλουθη εξοικονόμηση πόρων, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

- Ελέγχθηκε η μείωση κατά 20% (θεσπισθείσα νομοθετικά) των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο για στέγαση των Υπηρεσιών του και διαπιστώθηκε η εφαρμογή της στο σύνολο των υφιστάμενων μισθώσεων, ενώ καταγράφηκε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 35.000.000 ευρώ.

- Διενεργήθηκε έρευνα, μέσω των Κτηματικών Υπηρεσιών όλης της χώρας, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη κενών ακινήτων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κατάλληλων για τη στέγαση ή μεταστέγαση Δημόσιων Υπηρεσιών. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προέκυψε ότι στην χωρική αρμοδιότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν προς το παρόν κατάλληλα κτίρια για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

- Τα χαρακτηριζόμενα από δημοσιεύματα ως «κενά δημόσια κτίρια - φιλέτα» δεν ανήκουν στο στενό Δημόσιο Τομέα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν, αλλά σε διάφορα νομικά πρόσωπα, ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους φορείς. Η χρήση των προαναφερθέντων κτιρίων για στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου δεν θα ήταν ανέξοδη, αντιθέτως, θα συνεπαγόταν καταβολή μισθώματος και ενδεχομένως υψηλό κόστος επισκευής και διαρρύθμισης, ενώ η μίσθωσή τους τελεί και υπό την αίρεση της προθυμίας των ιδιοκτητών να συνάψουν μισθωτική σύμβαση με το Δημόσιο.

- Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου μισθωμάτων σε όλη τη χώρα με στόχο μεταξύ άλλων, την δυνατότητα άμεσης και αυτόματης ανάδειξης μισθωμάτων του Δημοσίου που διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτά της αγοράς, ώστε να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα εγκαίρως».
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron