Κοινωνία
"Λερναία Ύδρα" τα αυθαίρετα

"Λερναία Ύδρα" τα αυθαίρετα

  • 03 Απριλίου 2012, 20:26

Σήμα κινδύνου για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4042/2012 «εξέπεμψε» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνοντας σε σχετική απόφασή της ότι, με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, βάση του παραπάνω νομοθετικού πλαισίου, «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος» αλλά «και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Μάλιστα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε να διακόψει την επεξεργασία αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τεχνική έκθεση μηχανικού, όπως ορίζεται από τον τελευταίο νόμο (4042/2012) που ψήφισε η Βουλή.

Πλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα εξετάζει μόνο όσες αιτήσεις νομιμοποίησης αποδεικνύουν το χρόνο κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής με αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι με ιδιωτικά έγραφα και βεβαιώσεις, όπως όριζε το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο (4014/2011).

Το «πάγωμα» της επεξεργασίας τέτοιων αιτήσεων θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για το θέμα από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Σχετική προσφυγή έχουν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου υποστηρίζοντας ότι θίγονται από τον νόμο 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου».

Στην απόφασή της, η Ολομέλεια κάνει ειδική αναφορά στις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Το γεγονός αυτό, αλλά και τα έγγραφα  που απαιτούνται πλέον για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (μόνο βεβαίωση και τεχνική έκθεση μηχανικού) προβλημάτισαν σύμφωνα με πληροφορίες την Ολομέλεια.

Και αυτό, γιατί το καθεστώς νομιμοποίησης επιτρέπει την δημιουργία νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουνίου 2012, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν. 4014/2011. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβληματισμός υπήρξε και γιατί με αυτή την τακτική ελλοχεύει ο κίνδυνος το κράτος να δημιουργήσει ένα «νόμιμο» εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δορυφορικές απεικονίσεις και έφοδοι επιθεωρητών περιβάλλοντος

Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να σταματήσει η ανέγερση νέων παράνομων κατασκευών, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιχειρούν να τα εντάξουν στη ρύθμιση, τονίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνουν περιοχές της χώρας όπου διαπιστώνεται πως ξεφυτρώνουν «φρέσκα» αυθαίρετα, τα οποία οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να εντάξουν στη ρύθμιση της τακτοποίησης.

Το ΥΠΕΚΑ έχει συλλέξει στοιχεία από δορυφορικές εικόνες που αφορούν σε πρώτη φάση νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, ενώ έπονται και άλλες περιοχές όπου το «σπορ» της αυθαίρετης δόμησης είναι πολύ ανεπτυγμένο.

Ήδη έχουν γίνει επανειλημμένες έφοδοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Μύκονο και έχει σταματήσει η κατασκευή παράνομων οικοδομών ενώ έχει εμπλακεί και ο εισαγγελέας.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου προειδοποίησε χθες πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια του νόμου για να σταματήσει η ανέγερση των παράνομων κατασκευών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατεδαφίσεων.

Με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων, το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ψηφιακών χαρτών, όπου θα αποτυπώνονται παλιά και νέα αυθαίρετα, αυτά που δημιουργήθηκαν μετά την 27η Ιουλίου 2011.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει στα νησιά που προαναφέραμε και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. Γίνεται πράξη η «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση, δήλωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300.000 αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, ενώ έχει εισπραχθεί ποσό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή δηλώσεων

Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκύπτει πως οι μισές -σχεδόν- δηλώσεις αφορούν αυθαίρετα στην Αττική. Ακολουθούν οι περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, τα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, τα βόρεια παράλια της Κρήτης, οι Κυκλάδες (Σύρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος), τα βορειοανατολικά παράλια της Ρόδου και πολλά νησιά ακόμα.

«Για πρώτη φορά έχουμε στη χώρα καταγεγραμμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή», επισήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει ένα σύγχρονο σύστημα οργανωμένων γεωπληροφοριών τόσο για την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων όσο και για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία των δασών.

Οπως είπε, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο θέμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει όλη την Ελλάδα.

Πρωταθλήτρια η Μύκονος

Σε... πρωταθλήτρια νέας γενιάς αυθαιρέτων αναδεικνύεται η Μύκονος. Τριάντα φακέλους έλεγξαν τον περασμένο μήνα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο νησί και σε τέσσερις περιπτώσεις έγιναν επ΄ αυτοφώρω συλλήψεις.

Διαπιστώθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως ξενοδοχείων, έγιναν, μετά την ημερομηνία ισχύος του νόμου της τακτοποίησης, συμπληρωματικές κατασκευές και επεκτάσεις ώστε να «νομιμοποιηθούν» στη συνέχεια. Σε άλλες περιπτώσεις υποβλήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ πλαστά στοιχεία ώστε να γίνει η τακτοποίηση στη συνέχεια!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron