Διεθνή
Κατηγορητήριο στον πρώην επικεφαλής της πολωνικής κατασκοπείας

Κατηγορητήριο στον πρώην επικεφαλής της πολωνικής κατασκοπείας

  • 02 Απριλίου 2012, 12:01

Στον πρώην επικεφαλής της πολωνικής κατασκοπείας Ζμπίγκνιεφ Σεμεντκόφσκι (Zbigniew Siemiatkowski) απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη δημιουργία στο έδαφος της Πολωνίας μυστικής φυλακής της CIA, όπου οι Αμερικανοί πιθανώς βασάνιζαν συλληφθέντες στο Αφγανιστάν μαχητές, γράφει την Τρίτη η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

H ανάκριση για την υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία συνεχίζεται από το 2008, όμως η υπηρεσία κατασκοπείας μέχρι πρόσφατα δεν μοιραζόταν με την εισαγγελία τα στοιχεία σχετικά με τη συνεργασία με τη CIA. Όπως κατάφερε να διευκρινίσει η εφημερίδα, τα προβλήματα με την πολωνική δικαιοσύνη απειλούν επίσης και τον πρώην πρωθυπουργό Λέσεκ Μίλλερ, που ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας από το 2001 εως το 2004.

Ο ίδιος πολιτικός νωρίτερα είχε αρνηθεί την ύπαρξη στο έδαφος της Πολωνίας μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση κέντρων, όπου θα μπορούσαν να γίνονται βασανιστήρια.

Ο Σεμεντκόφσκι κατηγορείται για συμμετοχή στην ίδρυση μυστικής φυλακής, σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς όσων μίλησαν, στη «μαύρη τρύπα» της Πολωνίας μεταφέρονταν, ανακρίνονταν και σε πολλές περιπτώσεις βασανίζονταν ύποπτοι για τρομοκρατία υπό το άγρυπνο μάτι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι φήμες για τέτοια «βάση» έδιναν κι έπαιρναν εδώ και χρόνια, όμως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Κφασνιέφσκι (Aleksander Kwasniewski) και ο πρώην πρωθυπουργός Λέσεκ Μίλερ (Leszek Miller) τις αρνούνταν κατηγορηματικά.

Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, βέβαια, δεν έπαψαν να λένε ότι τέτοια φυλακή πράγματι υπάρχει και μάλιστα επέμεναν πως είχαν και αποδείξεις.

Η επίσημη έρευνα, άρχισε, τελικά, το 2008 και χρειάστηκαν τρία χρόνια ώστε να αποδειχθεί πως οι υποψίες, ισχυρισμοί και κατηγορίες ήταν βάσιμες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron