Οικονομία
Πορτογαλία και Ιταλία "προσεύχονται"

Πορτογαλία και Ιταλία "προσεύχονται"

  • 02 Απριλίου 2012, 10:20

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Πορτογαλία. Οπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, η πιθανότητα να χρειαστεί η χώρα δεύτερο πακέτο στήριξης (πέραν των 78 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει) θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της χώρας, «επιτρέποντάς της να επιτρέψει στις αγορές χωρίς ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη.

Το πορτογαλικό Μνημόνιο προβλέπει επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές το 2013. Η επιστροφή της Λισαβόνας στις αγορές εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και από την αντίληψη των αγορών, κατέληξε ο κ. Κοντάνσιο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το νέο τείχος προστασίας της Ευρωζώνης είναι αξιόπιστο, αλλά ότι το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ιρλανδία, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, υποστήριξε ότι εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, αυτό θα ήταν επιζήμιο για τις επενδύσεις στη χώρα, πλήττοντας και τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.

Με τις ελπίδες στο Πεκίνο αναπνέουν οι Ιταλοί

Πρόσκληση προς την Κίνα για επενδύσεις στην Ιταλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Μόντι, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάσει το Πεκίνο ότι η κρίση χρέους οδεύει προς επίλυση και ότι αποδίδουν τα σκληρά μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ρώμης. Σε δηλώσεις του έπειτα από επαφές με Κινέζους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, ο κ. Μόντι δήλωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μεγαλύτερη συνεργασία, χωρίς όμως να ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα.

«Δεν θέλω να είμαι υπερβολικά φιλόδοξος, αλλά ελπίδα μου είναι να καλλιεργήσω ενθουσιασμό (για επενδύσεις) στην Ιταλία», δήλωσε ο κ. Μόντι. Στον τελευταίο προορισμό της περιοδείας του -στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε Καζακστάν, Νότια Κορέα και Ιαπωνία- ο κ. Μόντι επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις ότι τα χειρότερα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους φαίνεται να έχουν παρέλθει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνησή του γνωρίζει τις θυσίες που έχουν ζητηθεί από τον ιταλικό λαό μέσω των μέτρων λιτότητας και των φορολογικών αυξήσεων, ενώ παραδέχθηκε ότι κάποια απ' αυτά τα μέτρα είναι «σκληρά».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron