Οικονομία
"Πόλεμος" για τον έλεγχο των τραπεζών

"Πόλεμος" για τον έλεγχο των τραπεζών

  • 28 Μαρτίου 2012, 14:15

H επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μια από τις γκρίζες περιοχές του νέου Μνημονίου. Αυτό προκύπτει από τα εξής δυο σημεία:

Το πρώτο έχει να κάνει με το πώς θα σιγουρέψει το ελληνικό Δημόσιο ότι θα επιστραφεί ταχύτερα το ποσό των 48 δισ. που θα απαιτηθεί για το σύνολο των τραπεζικών ομίλων -που κατ' ουσίαν αποτελεί χρέος, όπως το υπολογίζουν και στις αναλύσεις τους οι διεθνείς οίκοι. Αυτό σίγουρα θα γίνει επισφαλέστερο, αν χαθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και το Δημόσιο τις πάρει πάνω του.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα κίνητρα προσέλκυσης κεφαλαίων από ιδώτες, οι οποίοι θα θελήσουν να ξέρουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν στην συνέχεια τις τράπεζες, αφού βέβαια τοποθετήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

Άρα, αν για κάθε μία μετοχή που θα πληρώσουν αρχικά μπορούν να πάρουν άλλες τέσσερις, όπως διαρρέει από οικονομικούς κύκλους, τότε οι υπόλοιπες πέντε θα ελεγχθούν στην συνέχεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή από το Κράτος.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα υποχρεούνται να καλύψουν αρχικά το 10% του συνόλου των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν από PSI και πορίσματα της Blackrock.

Επομένως, το υπόλοιπο 90%, σαν δυνατότητα κάλυψης αργότερα, είναι υπό διαπραγμάτευση και αποτελεί το πρώτο κρίσιμο σημείο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Κύκλοι της αγοράς διερωτώνται γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τα πορίσματα της Blackrock. Πηγές της κεντρικής Τραπέζης εξάλλου διέψευσαν την εγκυρότητα δημοσιευμάτων για την αναλογία των τεσσάρων επιπλέον μετοχών για κάθε μία αρχική, όσον αφορά τις αυξήσεις.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη για την συγκρότηση της τελικής μορφής του σχετικού νομοθετήματος.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να συμβαδίσει με την επιμένουσα δυστοκία του πολιτικού συστήματος, καθώς η ολοκλήρωση των επανακεφαλαιοποιήσεων αποτελεί και την κορωνίδα για την επιστροφή κεφαλαίων στην αγορά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron