Κοινωνία
Εισαγγελική έρευνα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Εισαγγελική έρευνα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

  • 27 Μαρτίου 2012, 18:15

Μεγάλη δικαστική έρευνα για το λαθρεμπόριο καυσίμων, που κοστίζει στο Δημόσιο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ξεκινά ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Η εισαγγελική έρευνα, που αναμένεται να επεκταθεί σε βάθος 10ετίας, έχει στόχο να εξακριβωθεί ο ρόλος υπηρεσιακών παραγόντων που είτε δια της ανοχής είτε με την συνέργειά τους έχει ως αποτέλεσμα τα λεγόμενα «κυκλώματα της λαθρεμπορίας» να μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη ευκολία σε βάρος τόσο του Δημοσίου, που έχει τεράστια απώλεια εσόδων, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών καθώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας και να διακριβωθεί αν εφαρμόστηκαν, ενώ αν δεν έτυχαν εφαρμογής ζητά να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την ολιγωρία.

Από τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθεί να εισφέρει στην έρευνα θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, καθώς είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Μάιο του 2011 σχετικά με λαθρεμπορία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Σούρλας είχε υποστηρίξει, ότι στα καύσιμα που προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις συντελείται εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερ-πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

Επιπλέον, είχε χαρακτηρίσει το θέμα «το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών» καθώς, όπως είχε αναφέρει, τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ' τους μισθούς και τις συντάξεις.

Μάλιστα ο κ. Σούρλας είχε «φωτογραφίσει» και πρόσωπα. Οπως είχε αναφέρει, «οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή». «Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg».

Τα ποσά που υπολογίζεται ότι χάνει ετησίως το Δημόσιο από την λαθρεμπορία, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαιοειδών Γιάννη Ψυχογιού προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι περίπου 300-500 εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελική έρευνα, μέσω των αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, θα επεκταθεί σύντομα και εκτός Αττικής, καθώς για θέματα λαθρεμπορίας υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα που αφορούν περιοχές σε όλη την χώρα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron