Διεθνή
Επαναφέρει το θέμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος ο Βεστερβέλε

Επαναφέρει το θέμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος ο Βεστερβέλε

  • 19 Μαρτίου 2012, 17:22

Στην πραγματοποιημένη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, προ ημερών στην Κοπεγχάγη (πρωτεύουσα της προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δανίας), ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι παρόλο που μετά τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους προς το παρόν δεν πρέπει να χαλαρώνουν, όμως παρόλα αυτά εμφανίστηκαν σοβαροί βάσιμοι λόγοι για αισιοδοξία.

Γι' αυτό, όπως είπε ο Βεστερβέλε, έχει φτάσει ο καιρός για επιστροφή στη συζήτηση των ωρίμων για λύση πολιτικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Και ανάμεσά τους ο υπουργός -προς έκπληξη πολλών- κατονόμασε το ζήτημα του Συντάγματος της ΕΕ.

«Εφόσον η Ευρώπη υπάρχει μόνο για την καταπολέμηση των κρίσεων», - δήλωσε στη συνάντηση στην Κοπεγχάγη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Και πρότεινε να αρχίσει νέα συζήτηση για το Σύνταγμα.

Το ζήτημα τι ακριβώς ήθελε να δει ο Γκίντο Βερστερβέλε στο Σύνταγμα 2.0 (αν χρησιμοποιήσουμε την κομπιουτερική ορολογία), ο υπουργός το άφησε ανοικτό. Όμως κάποιες ιδέες του παρόλα αυτά διατύπωσε. Το πρώτο και κύριο είναι η παλλαϊκή εκλογή του Πρόεδρου της ΕΕ. Εκτός αυτού, ο Βεστερβέλε πρότεινε να συζητηθεί το σχέδιο του μελλοντικού Συντάγματος σε παλλαϊκά δημοψηφίσματα, πράγμα που είναι σίγουρα πιό δημοκρατικό. Τέλος, το Μάρτιο ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προτίθεται να πραγματοποιήσει συνάντηση των υπουργών, που έχουν επιδοκιμάσει την πρωτοβουλία του. Και αυτοί, σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι εννιά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Δανίας.

Μερικοί, βέβαια, υποστηρίζουν την ιδέα του Βεστερβέλε με κάποιες επιφυλάξεις. Λόγου χάριν, όπως είπε ο Ιταλός ομόλογός του Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ' Αγκάτα, αυτή η πρωτοβουλία είναι «πρόωρη», παρόλο που μπορούμε να «σκεφτούμε για μια νέα Ευρώπη». Αποφασιστικά εναντίον της ιδέας του Γερμανού υπουργού εκφράστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Το θέμα του Συντάγματος σήμερα δεν είναι επίκαιρο, δήλωσε ο Μπιλντ, γιατί η Συνθήκη της Λισαβόνας κάθε άλλο παρά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της. Παράκαιρη θεωρούν τη νέα συζήτηση και μιά σειρά εμπειρογνώμονες. Όπως, π.χ., ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης Βλαντίσλαβ Μπέλοφ:

«Σήμερα αυτό είναι ζήτημα, το οποίο, από την άποψη των προβλημάτων πρώτιστης σημασίας, δεν τίθεται στην ημερήσια διάταξη, - λέει ο Μπολόφ. - Γι΄αυτό δεν μπορώ ούτε ακόμα και να υποθέσω, σε τι οφείλεται αυτή η πρόταση του κυρίου Βεστερβέλε.

Με απροκάλυπτο σαρκασμό βλέπει την ιδέα του Γερμανού υπουργού ο πολιτολόγος Ντάνιελ Φλόριαν (Daniel Florian) από το Γερμανικό Σύλλογο Πολιτικής Εμπειρογνωμοσύνης (Degepol). Ο κύριος Βεστερβέλε λέει ειρωνευόμενος ο πολιτολόγος, θα έπρεπε να θυμηθεί το παραμύθι του μεγάλου Δανού Χανς Χριστιάν Άντερσεν «Το νέο φόρεμα του βασιλιά». Ο «Ευρωπαίος Πρόεδρος» χωρίς την ύπαρξη ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ρισκάρει να μετατραπεί σε «γυμνό βασιλιά».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron