Πολιτική
Σαρωτική η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Σαρωτική η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

  • 18 Μαρτίου 2012, 18:20

Ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου και το ΠΑΣΟΚ, για την προσέλευση στη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου. Λόγω της αυξημένης προσέλευσης, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 19:00.

Μικροένταση προκλήθηκε έξω από το πνευματικό κέντρο Βριλησσίων όπου είχε στηθεί η κάλπη για την εκλογική διαδικασία, όταν ομάδα περίπου τριάντα ατόμων πέταξε γιαούρτια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πλήθους που βρισκόταν εκείνη την ώρα έξω από το κτήριο. Τα επεισόδια δεν γενικεύτηκαν και τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα.

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και στο Λουτράκι. Σύμφωνα με το γραμματέα της τοπικής δημοτικής οργάνωσης, Γιάννη Κακούρο, γύρω στις 15.30 περίπου δέκα άτομα, από τον ευρύτερο αριστερό χώρο -κατά δήλωσή του- πήγαν έξω από το κτήριο όπου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία και φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ και των μελών του.

Όπως είπε ο κ. Κακούρος, οι συγκεντρωθέντες προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, ενώ κάποιοι εξ αυτών είχαν πάει και το πρωί στο ίδιο σημείο κι έβγαζαν φωτογραφίες. Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση των εν λόγω ατόμων κι ενώ είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία.

Στο Ρέθυμνο, τέλος, εκ μέρους της Εφορευτικής Επιτροπής ο κ. Γιάννης Λίτινας υπογράμμισε ότι «η προσέλευση έως αυτή την ώρα διαψεύδει όσους θέλησαν να μεμψιμοιρούν όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις εκλογές» και εκτίμησε ότι σε επίπεδο νομού, όταν κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να έχουν ψηφίσει πάνω από 2.500 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η γραμματέας περιφερειακής του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, Χρύσα Χαριτάκη, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι απρόσμενα, μιας και ξεπερνούμε μέχρι στιγμής κάθε προσδοκία. Η προσέλευση του κόσμου δίνει εκ νέου το μήνυμα πως η μεγαλόνησος στηρίζει όχι μόνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα δηλαδή που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα».

Πανελλαδικά οι εσωκοματικές εκλογές διεξάγονται σε 768 εκλογικά κέντρα, στα οποία λειτουργούν 1.074 κάλπες. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αποτελούνται από μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων της χώρας, με τη συμμετοχή και εποπτεία μελών των Συντονιστικών Επιτροπών των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών. Ο κατάλογος των πιστοποιημένων εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pasok.gr .

Η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), που εποπτεύει την εκλογική διαδικασία, αναμένεται να εκδώσει τα πρώτα αποτελέσματα αμέσως μετά την πιστοποίηση των εγγραφών και την παραλαβή, από το ηλεκτρονικό σύστημα, του 25% των ψηφοδελτίων.

Ικανοποιημένος με τη συμμετοχή εμφανίστηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψήφισε, στη Νέα Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει την ψυχή του, τον εαυτό του, τους ανθρώπους που το συγκροτούν».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα ηγετικά του στελέχη, είναι η ίδια η κοινωνική του βάση», τόνισε ο εν δυνάμει πρόεδρος του Κινήματος. «Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι με την ευρεία συμμετοχή θα διαψεύσουμε όλους όσοι πίστευαν ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανακάμψει» και πρόσθεσε: «Η εκλογή του νέου προέδρου δεν είναι η δική μου εκλογή. Είναι μια αφετηρία. Σήμερα αρχίζουμε».

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Η Ελλάδα αλλάζει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει ως πυλώνας σταθερότητας και φορέας αλλαγών», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Κινήματος και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ερυθραία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η επόμενη ηγεσία θα χει μπροστά πιο πολλή ξαστεριά και πιο ηλιόλουστες μέρες, παρά τις πολλές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας», ενώ ο ίδιος «ως απλός πολίτης» θα είναι κοντά στην προσπάθεια για αλλαγή της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι κατά τη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργικής θητείας «αναλάβαμε ένα τεράστιο βάρος που δεν μας αναλογούσε ιστορικά, αλλά το αναλάβαμε με χρέος να μην βουλιάξει η χώρα και να αλλάξει η χώρα». Το ΠΑΣΟΚ, είπε, όταν ήλθε στην εξουσία είχε μπροστά του ένα τιτάνιο έργο, καθώς «υπήρχε ένα σύστημα που για πολλά χρόνια σπατάλησε τον πλούτο του ελληνικού λαού με αδειαφάνεια και λεηλασία».

Με το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», σχολίασε την εξέλιξη της διαδικασίας ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, οποίος εκτίμησε ότι «μέσα από μία μεγάλη δημοκρατική διαδικασία ελεύθερης έκφρασης και συμμετοχής των φίλων και των μελών μας, για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δημιουργούμε μια νέα δυναμική για νίκη στις εκλογές».

«Σε όλους όσοι ορέγονται μικρό ΠΑΣΟΚ και κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, απαντάμε με την φωνή της λαϊκής μας βάσης, ότι κάθε φορά που η πραγματικότητα μας δοκιμάζει, η συσπείρωση γίνεται το βασικό αντανακλαστικό μας», «απαντάμε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο πυρήνας του πολιτικού μας συστήματος, είναι εδώ, είναι ενωμένο και είναι δυνατό να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για το καλό και της χώρας και της Δημοκρατίας, «απαντάμε πως η Δημοκρατική παράταξη ποτέ δεν κρίθηκε στα εύκολα. Πάντα κρίθηκε στα δύσκολα και στα μεγάλα. Και εκει μετράμε τις μεγαλύτερες εθνικές νίκες», διεμήνυσε ο κ. Καρχιμάκης.

Παρούσα και η Μιλένα Αποστολάκη

Εν τω μεταξύ, παρούσα στην εκλογική διαδικασία δήλωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, σε μία κίνηση που μαρτυρά την πρόθεσή της να τερματίσει το «διαζύγιό» της με το Κίνημα.

«Τιποτα δεν είναι ίδιο με χθες, ούτε η χώρα μας ούτε οι πολίτες ούτε το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η κ. Αποστολάκη μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει μια νέα αρχή και μία επανεκκίνηση. «Αισθάνομαι», συμπλήρωσε, «ότι εχω χρέος να δώσω το παρών για την ανάκαμψη με όλες μου τις δυνάμεις».

Οικολόγοι Πράσινοι

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την εσωτερική δημοκρατία του ένα κόμμα που κυβέρνησε την χώρα επί 20ετία εξηγεί πολλά και για το κατάντημα των θεσμών μας», σχολίασε η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων Ελεάννα Ιωναννίδου. «Ο κύριος Βενιζέλος υπήρξε ο εισηγητής της συνταγματικής ασυλίας για τους επίορκους υπουργούς. Eίχε καίριο ρόλο στα πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και στις εξοπλιστικές δαπάνες την ώρα που χρεoκοπούσαμε. Eπιμένει μέχρι σήμερα στην φορολογική και μισθολογική ασυλία της Εκκλησίας, αλλά και των εχόντων. Επιπλέον είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που σκέφτηκε φόρους με μηδενικό αφορολόγητο και ενιαίο συντελεστή για φτωχούς και πλούσιους. Ας εξηγήσει λοιπόν από πού ακριβώς θεωρεί ότι αρχίζουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: «Αντέχει η χώρα άλλη αναβάθμιση της διαπλοκής;»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron