Πολιτισμός
"Πυρκαγιές" στην κεντρική σκηνή του Εθνικού

"Πυρκαγιές" στην κεντρική σκηνή του Εθνικού

  • 15 Μαρτίου 2012, 15:52

Το έργο «Πυρκαγιές» του Λιβανέζου μετανάστη στο Παρίσι, πολυβραβευμένου δραματουργού και σκηνοθέτη Ουαζντί Μουαουάντ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο από το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαρτίου έως και τις 13 Μαΐου.

Στη σύγχρονη Μέση Ανατολή, εκεί όπου ο πόλεμος, οι σκοτωμοί και η εκδίκηση αποτελούν τρόπο ζωής, το παρόν και παρελθόν εναλλάσσονται σε ένα εκπληκτικό σύγχρονο κείμενο με αναφορές στον μύθο του Οιδίποδα. Το έργο του πολυβραβευμένου Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάζεται με τους θεατές επί σκηνής να μοιράζονται τον ίδιο σκηνικό χώρο με τους ηθοποιούς, σε μία εναλλακτική μορφή χρήσης της Κεντρικής Σκηνής.

Ο σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, - σκηνοθέτης της παράστασης- μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πρόκειται για ένα έργο ατμοσφαιρικό, ημιτονίων, που διαπραγματεύεται τεράστια θέματα. Είναι μια σύγχρονη τραγωδία, με δύναμη ανάλογη των αρχαίων, με κάθαρση, που ωστόσο ο Μουαουάντ την προσεγγίζει με ρεαλισμό και ποιητικό λόγο, συνδυάζοντας τη δύναμη με τη συγκίνηση. Το τοπίο είναι δύο χώρες που δεν διαφέρουν. Η μία σπαραγμένη απ' τον Εμφύλιο. Στην άλλη πάνε όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την κόλαση. Δύο παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στις μνήμες, καθώς το αίμα που τις έγραψε δεν το ξεπλένει ούτε ο θάνατος».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου, σκηνοθεσία-φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, βίντεο: Μιχάλης Κλουκίνας, βοηθός σκηνοθέτη: Βάλια Ποιμενίδου, δραματολόγος παράστασης: Έλενα Καρακούλη.

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πιατάς, Θέμις Μπαζάκα, Μιχάλης Μητρούσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου, Γιώργος Συμεωνίδης, Λένα Παπαληγούρα, Νικόλας Παπαγιάννης, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή «Επί Σκηνής», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210.5288170-1-3. Πρεμιέρα την Πέμπτη, 15/3 στις 17.00. Παραστάσεις: κάθε Τρίτη (17.00 & 20.30) και κάθε Πέμπτη - Παρασκευή (17.00). Ως 13/5/2012. Εισιτήρια: 15 - 10 ευρώ και 13 ευρώ το φοιτητικό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron