Κοινωνία
Δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

  • 12 Μαρτίου 2012, 21:22

Για «δραστικές περικοπές» της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων κάνουν λόγο οι πρυτάνεις σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στα Γιάννενα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις ζητούν να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια κατανομής των χρηματοδοτήσεων και να ρυθμιστεί από το υπουργείο Παιδείας η δυνατότητα έγκρισης του προϋπολογισμού του έτους 2012 από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων.

Όσον αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Γιάννενα, μεταξύ φοιτητών και ανδρών των ΜΑΤ, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι ουδέποτε οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζήτησαν την προστασία της αστυνομίας, η οποία «ενήργησε βάσει δικού της σχεδίου».

Παράλληλα, σε άλλο ψήφισμά τους αναφέρονται στο θέμα των συγγραμμάτων, τονίζοντας ότι «μεγάλο έλλειμμα δημιουργεί η παροχή ενός και μόνου συγγράμματος από το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ». Καλούν μάλιστα το υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται, με την μαζική προμήθεια επαρκούς αριθμού συγγραμμάτων.

Καμπανάκι των προέδρων των ΤΕΙ για τη λειτουργία των ιδρυμάτων

Mετά τους πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την άμεση υπογραφή του προϋπολογισμού του 2012, που καταρτίστηκε με βάση τις δαπάνες του οικονομικού έτους 2011 και με τις υποδείξεις του υπουργείου. Επίσης αποφασίσθηκε να ζητηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες. Σημειώνεται ότι το κόστος σπουδών ανά φοιτητή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι 6.200 ευρώ και 2.600 ευρώ το χρόνο.

Οι πρόεδροι προειδοποιούν πως «αν δεν ληφθούν υπ' όψιν τα παραπάνω, τα ιδρύματα θα αναγκαστούν σύντομα να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόνα τους ή με αποφάσεις των διοικήσεών τους».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron