Ανησυχία για τους πάγους της Γροιλανδίας
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων, σχετικά με τη συρρίκνωση ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον ζωτικής σημασίας χερσαία στρώματα πάγου στον κόσμο -αυτό της Γροιλανδίας. Παρ' ότι θεωρείτο ήδη κάτι περισσότερο από υπαρκτός ο κίνδυνος να λιώσουν οι πάγοι, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο σύντομα απ' όσο πίστευαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ερευνητών από το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις, στο Πότσνταμ της Γερμανίας, και από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, το σημείο καμπής για τους πάγους της Γροιλανδίας είναι κοντά. Ακόμη και μία σχετικά μικρή αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου, ενδέχεται να καταστήσει τη συρρίκνωση των πάγων «μη αναστρέψιμη», όταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι αυτό θα συμβεί με μια αύξηση της τάξης των 3,1 βαθμών.
«Είναι πιθανό να προσεγγίζουμε ήδη το κρίσιμο σημείο καμπής», λέει ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Αλεξάντερ Ρόμπινσον. «Και όσο θα ξεπερνάμε το σημείο καμπής, τόσο ταχύτερα θα λιώνει [ο πάγος].»
Το ένα εικοστό των πάγων στον κόσμο βρίσκονται στη Γροιλανδία, η έκταση της οποίας είναι περίπου όση το εν τέταρτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 80% του νησιού, που αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Δανίας, είναι καλυμμένο με πάγο. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το λιώσιμο όλου αυτού του πάγου θα ισοδυναμούσε με μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 6,4 μέτρα.
«Εάν οι θερμοκρασίες παγκοσμίως ξεπεράσουν σημαντικά το σημείο καμπής και παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πάγος θα συνεχίσει να λιώνει χωρίς να αντικαθίσταται - ακόμη και εάν το κλίμα επανέλθει μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια στα προβιομηχανικά του επίπεδα», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του γερμανικού ινστιτούτου Αντρέι Γκανοπόλσκι.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν επαληθευτούν οι υπολογισμοί για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ακόμη και κατά 8 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπει το χειρότερο δυνατό σενάριο, «το εν πέμπτο των πάγων θα λιώσουν μέσα σε 500 χρόνια, ενώ σε 2.000 χρόνια θα έχουμε ολοκληρωτική απώλεια».
Όπως λέει ο Ρόμπινσον, «δεν πρόκειται ακριβώς για ραγδαία κατάρρευση, όμως συγκρίνοντάς την με όσα έχουν συμβεί στην ιστορία του πλανήτη μας, είναι γρήγορη». Οι ερευνητές ωστόσο υπολόγισαν ότι, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, η «ολοκληρωτική απώλεια» των πάγων θα έρθει σε 50.000 χρόνια.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
27 Μαρτίου 2012, 23:44
Η "βσίλισσα" υπέταξε τον ηρωικό ΑΠΟΕΛ!
27 Μαρτίου 2012, 21:55
"Κούρεμα" και στα δάνεια ιδιωτών σχεδιάζει η ΝΔ
27 Μαρτίου 2012, 21:35
Ανοίγουν πάλι οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά
27 Μαρτίου 2012, 21:30
Δύο Ηρακλειώτες μηνύουν τον Παπακωνσταντίνου
27 Μαρτίου 2012, 21:15
Στο ΣτΕ προσφεύγουν υπάλληλοι των ΟΤΑ
27 Μαρτίου 2012, 21:10
Απώλειες 17,1 εκατ. ευρώ λόγω άρνησης πληρωμής διοδίων
27 Μαρτίου 2012, 21:00
"Χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα"
27 Μαρτίου 2012, 20:20
Ρέππας: Ο στόχος για 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους θα επιτευχθεί
27 Μαρτίου 2012, 20:11
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για δανειολήπτες και οφειλέτες Ταμείων
27 Μαρτίου 2012, 20:10
Διευκρινίσεις για την εξαίρεση απ' το "κούρεμα" του swap με την Goldman Sachs