Κοινωνία
Σύλληψη 66χρονης για την απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

Σύλληψη 66χρονης για την απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

  • 10 Μαρτίου 2012, 21:30

Συνελήφθη το μεσημέρι στην Αθήνα 66χρονη γυναίκα που εμπλέκεται στη μεγάλη υπόθεση απάτης και κατάχρησης σε βάρος του ΙΚΑ. Εναντίον της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη οικονομικού οφέλους, της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η συλληφθείσα οδηγήθηκε το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Για την εν λόγω υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί από την Οικονομική Αστυνομία τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Στην ίδια υπόθεση ενέχεται επιπλέον απροσδιόριστος ακόμα αριθμός με συμμετοχή, ασφαλισμένων και μη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι περίπου τρεις εκατοντάδες.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το αρχηγείο της Αστυνομίας για την υπόθεση, το οργανωμένο κύκλωμα δρούσε από το έτος 2003 και η ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 966.000 ευρώ και τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Το κύκλωμα που ενέχεται στη μεγάλη υπόθεση απάτης, απιστίας, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία ύστερα από έρευνες που διήρκεσαν δύο μήνες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος.

"Ηλεκτρονική θωράκιση"

Οι προσπάθειες των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται με τη βοήθεια του νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία με στόχο την "ηλεκτρονική θωράκιση" των ελεγκτικών μηχανισμών του, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Ιδρύματος με αφορμή την απάτη που αποκαλύφθηκε.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόλις εντόπισε την υπόθεση ενεργοποίησε όλες τις υπηρεσίες της και συνεργάστηκε αποτελεσματικά και συντεταγμένα με την αρμόδια υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η συνδρομή της οποίας ήταν καίρια και καθοριστική για την έρευνα της υπόθεσης σε όλες τις διαστάσεις της.

Πέντε αδικήματα

Ποινική δίωξη, για πέντε αδικήματα κακουργηματικού βαθμού, ασκήθηκε χθες από τον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ. Παράλληλα, εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη, με την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης για μία πρώην υπάλληλο σε κατάστημα του ΙΚΑ, στη Λακωνία.

Ειδικότερα, η δίωξη είναι για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron