Οικονομία
Ποιοι κουρεύονται και ποιοι παραμένουν "μακρυμάλληδες"

Ποιοι κουρεύονται και ποιοι παραμένουν "μακρυμάλληδες"

  • 07 Μαρτίου 2012, 17:29

Περίπου 30 μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπούν σχεδόν 81 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το IIF.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιώτες πιστωτές που έχουν ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους εκπροσωπούν προς το παρόν το 39,3% του συνολικού ποσού που έχει στόχο το εγχείρημα αυτό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, η Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτών αναφέρει πως τα μέλη της υποστηρίζουν σθεναρά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής και χρηματοδότησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συμμετέχουν στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα με κινητές αξίες ύψους 81 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 39,3% των 206 δισ. ευρώ του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Συγκεκριμένα το ποσό αυτό αναφέρεται στα ομολόγα των: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

Στο ποσό αυτών των εταιρειών, αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ ο ΟΓΑ ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κ.ά., τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

Ανησυχίες

Ανήσυχη ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) δήλωσε νωρίτερα η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KFW.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει πει ότι για να προχωρήσει το PSI θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 90% των ομολογιούχων. Για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης χρειάζεται απαρτία, που επιτυγχάνεται αν απαντήσει το ένα δεύτερο των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ύψους 177 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον τα δύο τρίτα θα πρέπει να το εγκρίνουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα δεν θα πετύχει ούτε το όριο του 66%. «Κατά συνέπεια, θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, το οποίο όμως θα είναι κυρίως ανεξέλεγκτο», είπε.

Να σημειωθεί ότι η KFW κατέχει ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και έχει πει ότι θα συμμετάσχει στο PS.

Ποιοι λένε "ναι" και ποιοι αντιδρούν στο κούρεμα

Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο PSI έχουν ήδη εκδηλώσει οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού Δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν πέντε Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). [βλ. αναλυτικότερα εδώ]

Κατά της συμμετοχής του ΤΕΑΔΥ στο PSI τάσσεται και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. του Ταμείου. Συγκεκριμένα, επτά εκ των εννέα παρόντων μελών του δ.σ. είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων και πλέον η σχετική απόφαση της διοίκησης του Ταμείου αναμένεται να είναι αρνητική.

Λάβρος με τους "αρνητές" ο Βενιζέλος

Tη στάση των «ανυπάκουων» Ταμείων στηλίτευσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προειδοποίησε πως αν αποτύχει το PSI θα καταρρεύσουν και τα Ταμεία.

Οι διοικήσεις αυτές παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους, παρατήρησε και έκανε λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους. «Δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. [βλ. αναλυτικότερα εδώ]

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Στο PSI ομόλογα Ταμείων ύψους 18 - 19 δισ. ευρώ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron