Πολιτική
Ανακριβές το "πόθεν έσχες" του Ισίδωρου Κούβελου

Ανακριβές το "πόθεν έσχες" του Ισίδωρου Κούβελου

  • 02 Μαρτίου 2012, 20:15

Δεν προκύπτει ωστόσο αδικαιολόγητη επαύξηση της περιουσίας του

Στη διαπίστωση ότι ο Ισίδωρος Κούβελος δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες τον λογαριασμό σε τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας στον οποίο κατέληξε το 1 εκατ. δολάρια το Μάρτιο του 2011 κατέληξαν οι ορκωτοί ελεγκτές, κρίνοντας όμως πως δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επαύξηση της περιουσίας του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, «από τον διενεργηθέντα έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2011 για τη χρήση του 2010 δεν προκύπτει -λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Κουβέλου- επαύξηση της περιουσιακής του κατάστασης που να μη δικαιολογείται».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, από τον έλεγχο προέκυψε ότι στη δήλωση που υπεβλήθη στις 30/6/2011 δεν αναφέρθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του κ. Κούβελου, που τηρείται σε λίρες Αγγλίας και σε δολάρια των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών στις 4/3/2011 κατατέθηκε το ποσό τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο ίδιος ο κ. Κούβελος κληθείς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το ένα εκατομμύριο δολάρια, με επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικού της Βουλής παραδέχεται ότι ο τραπεζικός λογαριασμός στη Μεγάλη Βρετανία «εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε στη δήλωση μου το 2011 καθότι η διακίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη συμμετοχή μου στην αγορά ποσοστού σε υπό ναυπήγηση πλοίο». Πάντως, ο κ. Κούβελος είχε δηλώσει την ύπαρξη των μετοχών αυτών.

Σημειώνεται ότι από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι στις 4/3/2011 δίνεται εντολή από την Ελλάδα στην Αμερική να ρευστοποιηθούν μετοχές και να γίνει μεταφορά ποσού ύψους 1.148.000 δολαρίων, στον λογαριασμό που διατηρεί ο κ. Κούβελος στο Λονδίνο, και από τον οποίο συντηρείται και ο γιος του. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό, που έχει καταθέσεις ύψους 12.325 λιρών Αγγλίας, παραμένει κατατεθειμένο ως εγγύηση για την αγορά πλοίου, όπως εξήγησε ο κ. Κούβελος, και το συγκεκριμένο ποσό, για το οποίο ο πρόεδρος της «Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης είχε αναφέρει ότι υπήρχαν υπόνοιες για τον τρόπο μεταφοράς του από την Αμερική στο Λονδίνο.

Πάντως, ο κ. Αργύρης ανέφερε πως προκύπτει ζήτημα παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» για ανακριβή δήλωση και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα.

Κούβελος: Να πάει το θέμα στον εισαγγελέα

Σε δήλωσή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Κούβελος τονίζει: «Αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία μετά το προσύμφωνο αγοράς του πλοίου που κατέθεσα στην επιτροπή της Βουλής, ότι συμφωνία ναυπήγησης πλοίου υπάρχει και διαψεύστηκαν όλοι όσοι ισχυρίστηκαν ότι επιχειρήθηκε εξαγωγή χρημάτων λόγω κρίσης. Αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν πλήρως δηλωμένη τόσο η προέλευση αυτών των χρημάτων (από μετοχές στις ΗΠΑ) όσο και οι πράξεις ρευστοποίησής τους. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι και το "Πόθεν" υπάρχει και το "Έσχες".

Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στο Λονδίνο, που ανοίχθηκε το Μάρτιο του 2011 για την αγορά του πλοίου, θεώρησα ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στη δήλωση που αφορά το οικονομικό έτος 2011. Δεν υπήρχε άλλωστε κανένας λόγος να μην περιλάβω χρήματα τα οποία υπήρχαν στο Πόθεν Έσχες και εμφανίζονταν και σε αυτή τη δήλωση μέσω της ρευστοποίησης των μετοχών. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει επαύξηση της περιουσίας μου που δεν δικαιολογείται, προκειμένου να καλυφθούν ατυχέστατοι χειρισμοί που έγιναν από την αρχή και είχαν ως μοναδικό στόχο την σπίλωση της γυναίκας μου, η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται. Ως εδώ. Ζητώ το θέμα να πάει στον εισαγγελέα, προκειμένου να μπορέσω κι εγώ να αποδείξω τα προφανή».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron