Πολιτική
Ομόφωνη η απόφαση για εκλογή προέδρου από τη βάση

Ομόφωνη η απόφαση για εκλογή προέδρου από τη βάση

  • 02 Μαρτίου 2012, 17:45

Με ομόφωνη απόφασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κατέληξε πως εκλογή νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση στις 18 Μαρτίου. Στη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε επίσης ότι θα προηγηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Μαρτίου στο ΣΕΦ, και εν συνεχεία σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων οι οποίες πρέπει να πληρούν όλους τους όρους του καταστατικού του Κινήματος.

Ειδικότερα, σε ενημέρωσή του προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι η ομόφωνη επαναβεβαίωση της ήδη ειλημμένης και γνωστής απόφασης, για τον απόλυτο σεβασμό στο Καταστατικό του Κινήματος, με την εκλογή από τη βάση της νέας ηγεσίας, τονίστηκε από όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση και κεκτημένο, άσκηση ενός θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών. Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία από εκείνη που ακολουθήθηκε στις κομματικές εκλογές του 2007 και που αποτέλεσε μοντέλο για εσωκομματικές διαδικασίες για άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες στην ΕΕ.

«Όλη η πορεία μας προς τη 18η Μαρτίου, θα εντάσσεται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων και προβλέψεων του Καταστατικού του Κινήματος και αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου», τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος, ο γραμματέας και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καλούν όλα τα μέλη και τους φίλους της δημοκρατικής παράταξης να συμμετάσχουν «μαζικά, ενεργά και ενωτικά σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία σε αυτή τη γιορτή δημοκρατίας για τους πολιτικούς θεσμούς και το πολιτικό μας σύστημα».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά η εκλογή από τη βάση, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης συμμετείχε στις εργασίες ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα συνάντησης που είχαν ο ίδιος και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο σχετικά με το θέμα της τροπολογίας για την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης, του 2011, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αναφέροντας ότι στόχος είναι να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

Ο Πάνος Μπεγλίτης υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπήρξε ευρύτερη συμφωνία, συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων και της Αριστεράς, σε σχέση με την απεμπλοκή μιας εκ των οφειλόμενων δόσεων του 2011. Ο εκπρόσωπος είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ το ποσό αυτό ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που «είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των κομμάτων, γιατί η κρατική επιχορήγηση ενισχύει τα πολιτικά κόμματα ως δημοκρατικούς θεσμούς και άρα τη δημοκρατία, ασφαλώς με προϋποθέσεις διαφάνειας και λογοδοσίας στην πολιτεία και την κοινωνία, από την πλευρά των κομμάτων».

Ερωτηθείς εάν ετέθη στη συνεδρίαση θέμα ηθικού ασυμβίβαστου για το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι «κανένα τέτοιο θέμα δεν ετέθη άμεσα ή έμμεσα από το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου» και πρόσθεσε πως «ασφαλώς οι εξ αγχιστείας συγγενικές σχέσεις δεν μπορούν να ενοχοποιούνται και να ποινικοποιούνται». «Είμαστε βέβαιοι όλοι ότι οι διαδικασίες θα τηρηθούν στο ακέραιο, έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό του Καταστατικού του κινήματος», συμπλήρωσε.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθούν προβλέψεις του Καταστατικού σχετικά με τον αριθμό των υπογραφών των υποψηφίων, επανέλαβε ότι είναι κορυφαία ευθύνη ο απόλυτος σεβασμός του Καταστατικού και πως θα τηρηθεί κατά γράμμα, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης για τη συλλογή υπογραφών. Πληροφόρησε δε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αριθμεί 377 μέλη και πως η προϋπόθεση για την υποψηφιότητα είναι οι 94 υπογραφές.

«Δεν φοβόμαστε, αντίθετα, πιστεύουμε ότι η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, τα μέλη και οι φίλοι θα συμμετάσχουν μαζικά και θα δώσουν ενεργά το παρών σε αυτή τη βαθιά δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία, παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είπε ακόμη ότι όλα τα μέλη θα ενεργοποιηθούν για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και πως θα υπάρξει η ευρύτερη δυνατή παρουσία κάλπης σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με τη φημολογία περί πιθανότητας πρόκλησης επεισοδίων στις κάλπες, ο Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε: «Δεν φοβόμαστε την κοινωνία, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό σύμμαχο» και πρόσθεσε ότι «θα πάμε στην κοινωνία με ψηλά το κεφάλι τόσο στην εσωκομματική διαδικασία όσο και στις εθνικές εκλογές». «Δεν φοβόμαστε ούτε επεισόδια ούτε τραμπουκισμούς. Όσοι ενδεχομένως να σχεδίαζαν επεισόδια είναι αυτοί που φοβούνται την κοινωνία, τους πολίτες, τις ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες», σημείωσε. Επιπλέον, είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των διαγραφέντων και πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ' αυτού.

Τέλος, η Επιτροπή Συντονισμού Εκλογικής Διαδικασίας θα απαρτίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Βασίλη Έξαρχο, Μιχάλη Καρχιμάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Έφη Χαλάτση, Χρυσάνθη Κισκήρα, Μαριλένα Κοππά, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Γιάννη Μίχα, Νίκο Σαλαγιάννη και Γιώργο Ανωμερίτη.

Παπανδρέου: Η κοινωνία θα κρίνει τις θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός

Nωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να εγγυηθούν όλοι τις δημοκρατικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας και παράλληλα παρατήρησε ότι «οι θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός, θα κριθούν στην κοινωνία».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να συζητηθεί ανοικτά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, να αξιολογηθεί η πορεία του και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ευθύνης για το μέλλον.

Είπε ακόμη ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον δεν έχει λόγο ύπαρξης και κάνοντας μια ανασκόπηση των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνησή του στάθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και «κατέστησαν την Ελλάδα πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων παγκοσμίως», γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου αποδεικνύει ότι το Κίνημα «αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα των εξελίξεων».

«Πράξαμε το εθνικά αναγκαίο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέκρινε όσους «εθελοτυφλούν και δεν το αναγνωρίζουν». «Πήραμε πάνω μας όλο το βάρος της σωτηρίας της χώρας μετά από αυτό σήμερα όλοι μιλούν εκ του ασφαλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αναφορά του για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η συντηρητική Ευρώπη κατανοεί πλέον ότι «δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνο με μέτρα λιτότητας».

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη «να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε πράξη όλα όσα χρειάζονται για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση και παράλληλα ό,τι απαιτείται για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια παρόμοια κατάσταση και να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές με τις οποίες θα διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron