Ρεπορτάζ
Ο σχεδιασμός Βενιζέλου για την κούρσα της διαδοχής

Ο σχεδιασμός Βενιζέλου για την κούρσα της διαδοχής

  • 01 Μαρτίου 2012, 11:20

Απαντώντας στην πρωτοβουλία Πάγκαλου, στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου επέλεξαν χθες την οδό της μη αντιπαράθεσης.

«Βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του κ. Πάγκαλου. Πιστεύουμε ότι θα τροφοδοτήσουν τον προγραμματικό διάλογο ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών και της προσυνεδριακής διαδικασίας, μετά την εκλογή νέας ηγεσίας». Αυτό ήταν το σχόλιο που έγινε γνωστό χθες από τους πάνω ορόφους της οδού Ζαλοκώστα, την ώρα που ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντούσε βουλευτές και στελέχη, λίγους ορόφους πιο κάτω, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πετούσε για Βρυξέλλες.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επιβεβαίωναν ότι υπάρχει θέμα Καρχιμάκη, μετά την υποβολή υποψηφιότητας από τον Χρήστο Παπουτσή (λόγω της συγγένειας που υπάρχει ανάμεσα στον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο επώθηκε ότι δεν βάζουν θέμα απομάκρυνσής του από τη θέση του γραμματέα, αλλά απλώς μη εμπλοκής του στη διαδικασία. Εδώ πάντως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η ένσταση από την πλευρά Βενιζέλου, στον ενεργό ρόλο Καρχιμάκη, έχει να κάνει κυρίως με την πολιτική συγγένεια ανάμεσα στον γραμματέα και τον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας, και όχι με την εξ αγχιστείας συγγενική σχέση. Άλλωστε μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά ο Χρ. Παπουτσής είναι παράλληλα και κουμπάρος με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου -τον Γ. Δατσέρη, καθώς τον έχει παντρέψει με την ευρωβουλευτή Συλβάνα Ράπτη.

Ο ίδιος ο κ. Καρχιμάκης πάντως φέρεται ότι κάνει λόγο για «πραξικόπημα» από την πλευρά Βενιζέλου εναντίον του, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή στελέχη που πρόσκεινται στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών προτίθενται να θέσουν ζήτημα. «Οι μισοί από αυτούς δεν θα υπήρχαν αν δε δούλευα εγώ», λέει στους συνομιλητές του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι η δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ το 2008 ξεκίνησε από την αποκάλυψη που ο ίδιος έκανε ως βουλευτής για την offshore εταιρεία του Γιώργου Βουλγαράκη. «Δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος έχει μίσος εναντίον μας. Δεν χωράνε αντιπαραθέσεις. Πρέπει να δείξουμε ομοιογένεια. Είμαστε όλοι απαιτούμενοι και χρειαζούμενοι», φέρεται ότι λέει στους συνομιλητές του ο κ. Καρχιμάκης.

Σε ό,τι αφορά την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Βενιζέλος μέχρι την 18η Μαρτίου (ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ), τα πράγματα σταδιακά αποσαφηνίζονται. Σύμφωνα με συνεργάτες του, η επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του θα γίνει ανάμεσα στις 3 και τις 9 Μαρτίου. Που σημαίνει ότι θα γίνει πριν ή κατά την Εθνική Συνδιάσκεψη, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει 9 και 10 Μαρτίου, και δεν θα συνοδευθεί κατ' ανάγκην με παραίτηση από τα κυβερνητική του καθήκοντα. Η παραίτηση από την κυβέρνηση -λένε οι ίδιες πληροφορίες- θα γίνει από 5 ως 14 Μαρτίου (θεωρείται κρίσιμη ημερομηνία η 13η αρτίου όπου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, λένε οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών θα προηγηθεί συνεννόηση και συμφωνία με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συλλογή υπογραφών ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Στο επιτελείο Βενιζέλου εκφράζουν σχεδόν τη βεβαιότητα ότι θα συλλέξουν πάνω από 200 υπογραφές (χρειάζονται κάτι πάνω από 100) ανάμεσα στις οποίες θα βρεθούν περίπου ή και περισσότερες από 80 υπογραφές βουλευτών, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου.

Σε ό,τι δε αφορά την διαδικασία, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η απ΄ ευθείας εκλογή από τις κάλπες τη 18η Μαρτίου με πηγές της Ιπποκράτους να διαβεβαιώνουν πως πλέον η διαφάνεια μπορεί να διασφαλιστεί με πολύ πιο φθηνούς τρόπους από εκείνον που επιλέχθηκε το 2007.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron