Πολιτισμός
CERN: Τελικά σώθηκε η τιμή του Αϊνστάιν!

CERN: Τελικά σώθηκε η τιμή του Αϊνστάιν!

  • 28 Φεβρουαρίου 2012, 14:21

Τα σωματίδια δεν ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως. Ένα πείραμα στο ερευνητικό κέντρο CERN είχε αποδείξει το αντίθετο. Τώρα αποκαλύπτεται ότι οι επιστήμονες είχαν κάνει… λάθος!

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι επιστήμονες τους ερευνητικού κέντρου CERN στην Ελβετία ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν νετρίνα, τα οποία κινούνται πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός. Το αποτέλεσμα των ερευνών ούτε λίγο ούτε πολύ έθετε υπό αμφισβήτηση τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ένας επανέλεγχος των αποτελεσμάτων του πειράματος απέδειξε ωστόσο ότι οι επιστήμονες απλώς είχαν κάνει… λάθος! Τελικά ο Αϊνστάιν είχε δίκιο και εκείνοι άδικο. Και αυτό αποδείχθηκε όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικρό λάθος στις μετρήσεις τους. Ένα λάθος με σημαντικές όμως συνέπειες, διότι ανατράπηκε ολόκληρη η θεωρία τους που ήθελε τα σωματίδια να ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 300.000 μέτρα το δευτερόλεπτο.

«Σωματίδια-φάντασμα»

Ας σημειωθεί ότι τα νετρίνα ήταν υποτίθεται ταχύτερα του φωτός μόλις κατά 0,025 τοις χιλίοις. Η απόκλιση στις μετρήσεις οφειλόταν, όπως όλα δείχνουν, σε ένα ελαττωματικό καλώδιο οπτικών ινών και ένα όργανo συγχρονισμού δεδομένων του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GPS.

Όπως ανακοίνωσε το ερευνητικό κέντρο CERN τα πειράματα θα επαναληφθούν το Μάιο. Στο πρόγραμμα με την επωνυμία OPERA οι επιστήμονες θα επιταχύνουν υπόγεια νετρίνα από το CERN προς το όρος Γκράν Σάσο και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες καταμετρήσεις.

Τα νετρίνα είναι πολύ ελαφρά σωματίδια, τα οποία διαπερνούν χωρίς κανένα πρόβλημα τα πετρώματα. Γι αυτό ονομάζονται και «σωματίδια-φάντασμα».

Αμφισβήτηση των μετρήσεων

Λίγο μετά το πέρας των πρώτων πειραμάτων και αξιολογήσεων ορισμένοι επιστήμονες είχαν αντιδράσει με ενθουσιασμό στα αποτελέσματα. Άλλοι πάντως ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ο Σουηδός φυσικός Γιόχαν Μπίγνενς από το Πανεπιστήμιο Λουντ είχε δηλώσει τότε ότι «η θεωρία της σχετικότητας είναι ακρογωνιαίος λίθος της Φυσικής. Αν πραγματικά δεν ισχύει, τότε θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες να απαγκιστρωθούμε από αυτήν».

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε τότε η Κάρεν Χάγκνερ από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και μέλος της ομάδας OPERA. Προφανώς για το λόγο αυτό η Χάγκνερ απέρριψε τότε μια βιαστική δημοσίευση των μετρήσεων».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron