Οικονομία
Τι σημαίνει για τις τράπεζες η νέα συμφωνία για το PSI

Τι σημαίνει για τις τράπεζες η νέα συμφωνία για το PSI

  • 21 Φεβρουαρίου 2012, 13:22

Κλιμακούμενο επιτόκιο, που ξεκινά από το 2% για το ομόλογα λήξης το 2015, 3% για το 2020 και 4,3% στο εφεξής προβλέπεται στη συμφωνία για το PSI, στην οποία κατέληξαν στο χθεσινό Eurogroup.

Ως τελική ημερομηνία ωρίμανσης ορίζεται το 2042, ενώ προβλέπεται ρήτρα ανάπτυξης της τάξης του 1% -ποσοστό που θα προστίθεται στο επιτόκιο από τις πληρωμές του 2015 και μετά, ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, η αύξηση από 50% σε 53,5% του ποσοστού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων δεν φαίνεται ικανή να επηρεάσει επί το δυσμενέστερο τις υφιστάμενες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ως αντιστάθμισμα του μεγαλύτερου κουρέματος, το Eurogroup έδωσε στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) υψηλότερο μεσοσταθμικό επιτόκιο, που από 3,40% -όπως είχε συμφωνηθεί- διαμορφώνεται τώρα στο 3,64%, όπως προκύπτει από τους βασικούς όρους του PSI  που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η συναλλαγή αναμένεται να περιλαμβάνει ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες θα ανταλλάσσουν τα υφιστάμενα με νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020, και 4,3% στη συνέχεια.

Με βάση τη νέα συμφωνία για την οριστική αποδοχή της οποίας ο κ. Νταλάρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Τρίτη, αφού ενημερώσει και τυπικά, λεπτομερώς, τα μέλη του IIF, η ζημία που εκτιμάται ότι θα υποστούν οι τράπεζες σε παρούσα αξία διαμορφώνεται στο 69,5% -δεδομένου ότι η ζημία από το μεγαλύτερο κούρεμα καλύπτεται από το υψηλότερο επιτόκιο.

Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι τράπεζες αναμένεται να υποστούν ζημίες ύψους περίπου 74%, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα υποστούν ζημίες 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι αυτές θα διαμορφωθούν στο 74%.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο κερδοσκόπων παραμένει η Ελλάδα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron