Κοινωνία
Προκαταρκτική εξέταση για τις περίπου 20.000 συντάξεις "μαϊμού"

Προκαταρκτική εξέταση για τις περίπου 20.000 συντάξεις "μαϊμού"

  • 20 Φεβρουαρίου 2012, 20:10

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο για την καταβολή συντάξεων προς χιλιάδες άτομα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για συνταξιοδότηση, έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας, που θα διενεργήσει ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, θα βρεθούν οι λεγόμενες συντάξεις «μαϊμού», που φαίνεται ότι λάμβαναν περίπου 20.000 πρόσωπα, με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, το ποσό υπολογίζεται, ύστερα από ελέγχους που έγιναν για το θέμα, σε 120 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα ερευνηθούν τα πρόσωπα που λάμβαναν παράνομα συντάξεις, αλλά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ταμείων ή των αρμόδιων υπηρεσιών, που ενέκριναν και ακολούθως χορηγούσαν τις επίμαχες συντάξεις. Η εντολή του κ. Πεπόνη αφορά τη διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων, σε βαθμό κακουργήματος, της απάτης και της απιστίας στην υπηρεσία.

Στην πρώτη φάση της διερεύνησης της υπόθεσης, ο κ. Μουζακίτης θα πρέπει να εντοπίσει το συνολικό αριθμό των παράνομων συντάξεων που δόθηκαν από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και τα ακριβή ποσά που λάμβαναν κάθε μήνα οι δήθεν δικαιούχοι. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίσει τα πρόσωπα που εισέπρατταν αντίστοιχα ποσά, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω πληρεξουσίων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron