Πολιτική
Σανίδα σωτηρίας για Γερουλάνο το Eurogroup

Σανίδα σωτηρίας για Γερουλάνο το Eurogroup

  • 19 Φεβρουαρίου 2012, 09:10

Η είδηση της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το πρωί της Παρασκευής, «έπεσε» σαν κεραυνός εν αιθρία στο πολιτικό γραφείο του Παύλου Γερουλάνου. Μετά και την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, πάλι επί ημερών δικής του υπουργίας, αυτή ήταν η πιο αποφράδα στιγμή στην πολιτική καριέρα του ανθρώπου που υπήρξε προσωπική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Γερουλάνος, αμέσως μόλις έμαθε τα καθέκαστα, επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή, προκειμένου να τον πληροφορήσει για το πρωτόγνωρο συμβάν και να μεσολαβήσει ώστε να ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην διάθεση του οποίου έθεσε την παραίτησή του.

Ύστερα αναχώρησε για την Ολυμπία συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων η γγ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθηγήτρια Αρχαιολογίας Λίνα Μενδώνη, και από την τοπική έφορο αρχαιοτήτων. Εκεί ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας για τις λεπτομέρειες του συμβάντος και το σχέδιο ερευνών που αυτοί θα έθεταν σε εφαρμογή.

Απρόθυμος ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο πρωθυπουργός, παρά την ταραχή που ένιωσε μαθαίνοντας τα δυσάρεστα νέα, δεν φάνηκε διατεθειμένος να «ταράξει τα νερά» με διαγραφές και αντικαταστάσεις σε υπουργικό επίπεδο, κρίνοντας την κρισιμότητα της στιγμής, ενόψει σύγκλησης του Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, απαίτησε συνεχή ενημέρωση και ανέβαλε για σήμερα την συνάντησή του με τον υπουργό, ώστε σε πιο νηφάλιο κλίμα να συζητήσει τα της παραίτησής του.

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία συμμερίστηκε την κρισιμότητα της συγκυρίας και εμμέσως υποστήριξε τον κ. Γερουλάνο. «Η υπουργική παραίτηση εκτονώνει σε ένα βαθμό την κατακραυγή και τα ερωτήματα για την τραγική αυτή αποτυχία και αποτελεί πράξη ευθιξίας σε περίοδο που τέτοιες σπανίζουν», δήλωσε ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Πολιτισμού Θανάσης Δαβάκης.

Περί «κηπουρών» και… μπουμπουκιών

Τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς, μετά την παραίτησή του από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης από τηλεοράσεως έκανε λόγο για υπουργοποίηση… κηπουρών! Μεταξύ άλλων εξωκοινοβουλευτικών, οι περισσότεροι στο Κίνημα τότε σχημάτισαν στο μυαλό τους και την εικόνα του Γερουλάνου. «Ο κ. Φλωρίδης δεν γεννήθηκε υπουργός», υπενθύμιζε ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία. Αλλά το «παρατσούκλι» δεν κατάφερε να το αποβάλλει από πάνω του ποτέ, καθώς η προστατευτική μεμβράνη με την οποία ο ίδιος ο Παπανδρέου είχε τυλίξει τον άνθρωπο της επιλογής του παρουσίασε φθορές αντίστοιχες με αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ανεπάρκεια κονδυλίων και σκληρή αντιμετώπιση των «τεχνανθρώπων»

Η αλήθεια είναι ότι ο Παύλος Γερουλάνος δεν συγκρίθηκε με τους προκατόχους του με τους ίδιους όρους. Η οικονομική κρίση, αφενός, δεν επέτρεψαν την διάθεση στο υπουργείο του σημαντικών κονδυλίων, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα σοβαρά κενά που παρατηρούνταν στην διαφύλαξη των εθνικών κειμηλίων και την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των ανά την επικράτεια αρχαιολογικών μας χώρων. Αφετέρου, οι επιλογές του ιδίου σε πρόσωπα – συνεργάτες δεν υπήρξαν πάντα επιτυχείς.

Άλλωστε, ο Παύλος Γερουλάνος εξ αρχής είχε να αντιμετωπίσει και την δυσπιστία τού κόσμου της Τένχης προς το πρόσωπό του -ενός κόσμου με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια και απαιτήσεις, με ιδιαιτερότητες που δύσκολα κανείς θα μπορούσε, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ικανοποιήσει. Ενδεικτικές αποδείξεις αυτής της παραδοχής είναι η σύγκρουσή του με τον ακαδημαϊκό Σπύρο Ευαγγελάτο και οι εντάσεις του με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, λόγω χρηματοδότησης του Θεατρικού Μουσείου.

Όλα αυτά, αλλά και μια σειρά άλλων ατυχών στιγμών στην υπουργική του σταδιοδρομία, κατέστησαν τον υπουργό αντιπαθή σε ένα μεγάλο κομμάτι των «τεχνανθρώπων» που δεν εννόησαν να του αναγνωρίσουν κάποια θετικά σημεία, όπως π.χ. την υποστήριξή του στην ταινία «Κυνόδοντας», που διεκδίκησε μέχρι και Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση υπέβαλε ο Παύλος Γερουλάνος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron