Ρεπορτάζ
Πυρετός στο ΥΠΟΙΚ για το πολυνομοσχέδιο των νέων μέτρων

Πυρετός στο ΥΠΟΙΚ για το πολυνομοσχέδιο των νέων μέτρων

  • 17 Φεβρουαρίου 2012, 15:35

Διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός αγώνας δρόμου προκειμένου να κατατεθεί ακόμη και απόψε το πολυνομοσχέδιο - γίγας που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, καθώς η τελευταία πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, όπως αποφασίστηκε, το Σάββατο θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. H προσπάθεια εστιάζει στο να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για τη μη βιωσιμότητα του χρέους σοκάρουν (κοντά στο 130% το 2020, παρά τα μέτρα) ετοιμάζεται να ζητήσει ήδη από το Working Eurogroup της Κυριακής και βεβαίως από το Εurogroup της Δευτέρας να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι τα 130 δισ. του νέου πακέτου δεν επαρκούν, ανοίγοντας «παράθυρο» για παροχή πρόσθετης χρηματικής βοήθειας, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού διάσωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα  κλιμακώνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ από τους «υποστηρικτές» της Ελλάδος (κυρίως την Ιταλία και τον κ. Μόντι) ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συμμετοχής της στο PSI χωρίς να προκληθούν αναταράξεις το ευρωσύστημα.

Κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις αφορούν σε διάθεση των κερδών (περίπου 15 δισ.) που καρπώνεται ο επίσημος τομέας από την ανταλλαγή ομολόγων είτε εάν υπάρξει συμμετοχή στο PSI είτε εάν γίνει ανταλλαγή το σαββατοκύριακο με όρους κτήσης των ελληνικών τίτλων.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή το PSI Μέχρι την Δευτέρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron