Ρεπορτάζ
Ανοιχτά ζητήματα επικαλείται το Βερολίνο

Ανοιχτά ζητήματα επικαλείται το Βερολίνο

  • 16 Φεβρουαρίου 2012, 17:30

Το Βερολίνο εκτιμά ότι ακόμη και μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ορισμένα καίρια ζητήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση, παραμένουν ανοιχτά.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι χθες το βράδυ στο Βερολίνο, θα πρέπει καταρχήν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που τέθηκαν στη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, όπως εκείνες που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα διασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους. «Δεν υπήρχαν ενστάσεις ως προς τα δυο αυτά σημεία», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι σύμφωνα με το το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και ως εκ τούτου «θα πρέπει να εξεταστούν μέχρι τη Δευτέρα».

Σόιμπλε: Και εμείς έχουμε ευθύνες

Σε σημερινή του συνέντευξη προς την Ostsee Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά τις εκλογές του Απριλίου. «Η βοήθειά μας έχει μια μακροπρόθεσμη βάση, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι ήταν στην Ιρλανδία, έτσι και στην Πορτογαλία, υπενθύμισε ο κ. Σόιμπλε.

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς παρά να εφαρμόζει και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει για άλλη μια φορά την κατανόηση του για τους φόβους και την ανασφάλεια των ελλήνων πολιτών, τονίζει όμως ότι και οι ίδιοι (σ.σ. γερμανοί πολιτικοί) έχουν ευθύνες έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου αλλά και των γερμανών φορολογουμένων.

Αποφάσεις μετά τις εκλογές;

Σε παρόμοιο κλίμα κινούνται οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ: Σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad ο κ. ντε Γιάγκερ τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη μας (σ.σ. προς την Ελλάδα) βρίσκεται στο ναδίρ».

Από τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν γνωρίζουν ποια κυβέρνηση θα κληθεί μετά τις εκλογές να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, επιμένουν σε γραπτές εγγυήσεις των κορυφαίων ελλήνων πολιτικών, είπε ο Ολλανδός υπουργός. Και εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση σε αυτό, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι. Ως εκ τούτου, προτάθηκε σύμφωνα με τον ίδιο να ληφθούν μετά τις εκλογές οι τελικές αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση.

Ο Γιαν Κες ντε Γιάγκερ επιμένει σε μια νέα αξιολόγηση του ΔΝΤ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με το σκεπτικό ότι όταν δανείζεις μια χώρα θες να ξέρεις αν θα σου επιστραφούν τα χρήματά σου. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε χρήματα χωρίς να υπάρχει η αξιολόγηση της βιωσιμότητας», κατέληξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron