Φορολογικό πιστοποιητικό μέσω ιδιωτών ελεγκτών
Με το «πιστόλι στον κρόταφο» είναι πλέον όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες, μετά τις «εκβιαστικές» διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αναγκάζονται να προσλάβουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να μπορέσουν να αποκτήσουν το φορολογικό πιστοποιητικό.
Αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι κατηγορούν ευθέως, για μια ακόμη φορά, την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να συγκροτήσει ένα μηχανισμό που θα μπορεί να διενεργεί ουσιαστικούς και αντικειμενικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Αντ' αυτού, όπως υπογραμμίζουν λογιστές και φοροτεχνικοί, το οικονομικό επιτελείο «σπρώχνει» τις εταιρείες στα «δίχτυα» των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, οι οποίες, την ώρα που η αγορά έχει «στεγνώσει», ζητούν υπέρογκα ποσά για να εκδώσουν το εν λόγω πιστοποιητικό.
Πρόστιμο ακόμα κι αν είσαι τυπικός
Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι ακόμη κι αν κάποια εταιρεία θεωρεί ότι έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της εφορίας, και ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα από τυχόν φορολογικό έλεγχο, θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να προσλάβει ιδιώτες, να τους πληρώσει, για να εκδώσουν το πιστοποιητικό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταβάλει... πρόστιμο.
Πρόστιμο το οποίο μάλιστα κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων, αφού, με το άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου, προβλέπονται τα εξής:
«16. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 82 του ΚΦΕ προστίθεται εδάφιο ως εξής: ''Στις ανώνυμες εταιρείες και στις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό σύμφωνα με όσα ορίζονται ανωτέρω, διενεργείται κατά προτεραιότητα φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια φορολογική αρχή και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο».
Δεν υπάρχουν όρια στις αμοιβές
Λογιστές - φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος των μεγάλων επιχειρήσεων θα έπρεπε να παραμείνει στην αρμοδιότητα του κράτους, ακόμη και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού, με τον τρόπο που και πάλι έχει θεσπιστεί η νέα διαδικασία, αφήνει «παράθυρα» ανοιχτά για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ενώ οι επιχειρηματίες είναι απροστάτευτοι μπροστά στις «ορέξεις» των ελεγκτικών εταιρειών.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν όρια στις αμοιβές, αφού καθορίζονται ελεύθερα από τη διαπραγμάτευση μεταξύ των ελεγκτών και της εταιρείας, η οποία όμως είναι αναγκασμένη να πληρώσει ή να πληρώσει ούτως ή άλλως. Είτε τους ιδιώτες ελεγκτές για να εκδώσουν το φορολογικό πιστοποιητικό είτε το πρόστιμο που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, εάν δεν έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό.
Για τον λόγο αυτό, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ελεγκτικών υπηρεσιών και μάλιστα να ενισχυθεί εν όψει της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
Στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης δίνει το κύριο βάρος για την επίτευξη των στόχων η τρόικα. Δεδομένης της χαμηλής είσπραξης φόρων, τονίζεται στο μνημόνιο, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η στρατηγική προσαρμογής βασίζεται στην εισαγωγή εκτενών μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διευκολύνουν μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, τα οφέλη από αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχουν εκτιμηθεί με συντηρητικό τρόπο και «θεωρούμε ότι θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της περιόδου και θα περιοριστούν στο 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011-2015 και αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο από το 2013».
- Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ «Το πιστοποιητικό που θα επανέλθει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νέο φορολογικό, αν λειτουργούσε ως στοιχείο απαλλαγής, μετά από πραγματική περαίωση, θα είχε, ίσως, κάποια βάση. Εφόσον, μάλιστα, τα ποσά θα ήταν λογικά και όχι δυσβάσταχτα για τους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν σήμερα από τη λαίλαπα των φορολογικών μέτρων και την ύφεση».
- Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και παραδέχεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν. Τους φορολογικούς ελέγχους έχει υποχρέωση να τους διενεργεί η πολιτεία και προς την κατεύθυνση αυτή επιτέλους πρέπει να στρέψει την προσοχή της, στην εξυγίανση και αναβάθμιση των φοροελεγκτικών μηχανισμών».
- Γιώργος Κορομηλάς, αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών: «Ο φορολογικός έλεγχος πρέπει να διατηρηθεί μόνο στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι να εκχωρείται σε οποιεσδήποτε ιδιωτικές επιχειρήσεις».
- Απόστολος Αλωνιάτης, οικονομολόγος - φοροτεχνικός: «Η υποχρέωση του ελέγχου των επιχειρήσεων ανήκει στο κράτος και δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες καθ' ολοκληρίαν. Από τη στιγμή που δεν έχει σπάσει το ολιγοπώλιο των ελεγκτικών εταιρειών, καταντάει εκβιαστική η ιστορία του πιστοποιητικού, η οποία μάλιστα επιτείνεται από τα πρόστιμα».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
15 Φεβρουαρίου 2012, 14:05
Απέτυχε η θεραπεία της Τρόικα ή φταίει ο ασθενής;
15 Φεβρουαρίου 2012, 14:00
Έκκληση Καρατζαφέρη προς Σαμαρά να μην υπογράψει
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:51
Nέα εταιρική σχέση EE - HΠΑ για τα βιολογικά προϊόντα
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:32
Μεγάλη μπουκιά, πρόεδρε, αλλά μεγάλη λέξη...
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:30
Αναβλήθηκε η συζήτηση για υπαγωγή της "Ελευθεροτυπία" στο άρθρο 99
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:28
Αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών στο Αγαθονήσι
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:15
Αναβολή εκλογών σε τέσσερα πανεπιστήμια
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:10
Παπουτσής: Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε...
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:06
"Οι κόκκινες γραμμές μετατράπηκαν σε κόκκινες κορδέλες"
15 Φεβρουαρίου 2012, 13:03
Μανώλης: Θα συμμαχήσω και με το διάβολο κατά του Μνημονίου