Ρεπορτάζ
Με το βλέμμα (ξανά) στις Βρυξέλλες

Με το βλέμμα (ξανά) στις Βρυξέλλες

  • 09 Φεβρουαρίου 2012, 18:59

Του Νίκου Μπέλλου, ανταποκριτή στις Βρυξέλλες

Ελπίδες για συμμετοχή στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλλιεργούνται στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει τόσο από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα γίνει το βράδυ στο Eurogroup, όσο και από τις διεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εκχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τα ομόλογα που κατέχει στην τιμή που τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας. Η ΕΚΤ διέθεσε για την αγορά ελληνικών ομολόγων ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 40 και 55 δισ. ευρώ. Το ΕΤΧΣ θα τα δώσει στη συνέχεια στην Ελλάδα στην τιμή που θα τα πάρει από την ΕΚΤ, εξέλιξη που θα αποφέρει μια μείωση μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρω του ελληνικού χρέους.

Πάντως, η διάθεση των ομολόγων της ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει στο ΕΤΧΣ πριν η Ελλάδα ενεργοποιήσει τη ρήτρα «συλλογικής δράσης» που θα υποχρεώσει να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και τους ομολογιούχους που δεν θα προσφεθούν εθελοντικά.

Δεν αναμένεται οριστική απόφαση σήμερα

Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αλλα δεν θα υπάρξει τελική απόφαση απόψε, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ίδιο ανέφεραν νωρίτερα και κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίας που είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ορισμένες χώρες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία δεν μπορούν να δώσουν σήμερα οριστικό «πράσινο φως» γιατί οφείλουν να περάσουν τη συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, μπορει να επιτευχθεί κατ΄ αρχήν συμφωνία η οποία θα λάβει οριστική μορφή όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασίας στις παραπάνω χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αποψινή συνεδρίαση θα απουσιάσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και Υπουργός Οικονομικών Μάριο Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης μετά την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Ένα σημαντικό πρώτο βήμα ήταν η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η συνέχεια των συζητήσεων σε αυτή τη βάση» δήλωσε ο Γκάρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε προγραμματισμένη ενημέρωση δημοσιογράφων.

ΔΝΤ: Σημαντικό πρώτο βήμα, οι συνομιλίες συνεχίζονται

Προσερχόμενη στο Eurogroup η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα είναι πολύ ενθαρρυντικά» κάνοντας λόγο για «μια θετική εξέλιξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις ΗΠΑ. «Ένα σημαντικό αρχικό βήμα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση» σημείωσε ο κ. Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης.

«Θα δούμε στη συνάντηση απόψε, εάν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα. Υπάρχουν λογικά κενά, αλλά πάντως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικελ Νούναν. «Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη γιατί σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Μια επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2012», πρόσθεσε.

Ιρλανδία: Εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος

«Θα δούμε στη συνάντηση απόψε, εάν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Υπάρχουν λογικά κενά, αλλά πάντως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικελ Νούναν.

«Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη γιατί σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Μια επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2012», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron