Πολιτική
Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο "παρά πέντε"

Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο "παρά πέντε"

  • 09 Φεβρουαρίου 2012, 16:30

Υπό την πίεση του Βερολίνου και των Βρυξελλών, και υπό τον φόβο μιας κατάρρευσης της ελληνικής Κυβέρνησης λίγες ώρες πριν συγκληθεί το σημερινό Eurogroup, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου κατέληξαν σε συμφωνία επί των μέτρων που απαιτεί η Τρόικα προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα είχε διαδοθεί πως οι κκ Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, συμφώνησαν επί της αρχής και σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, το σώσιμο των συντάξεων οφείλεται στις επίμονες πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά, ώστε οι τελικές περικοπές τους να είναι κάτω από το μισό, έναντι εκείνων που είχαν αρχικά ζητηθεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα να αναλάβει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Το υπογράμμισαν, από το πρωί, με δηλώσεις τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δανειστές δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχθούν μαύρες τρύπες και γκρίζες ζώνες στη συμφωνία. Απ' την άλλη, οι φήμες περί «ανταρσίας» των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση δημιουργούσαν ένα δεύτερο κύμα ανασφάλειας, καθώς ορατός καθίστατο πλέον ο κίνδυνος κατάρρευσης της Κυβέρνησης.

Προ αυτού του κινδύνου, υπήρξε νέος κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Λουκά Παπαδήμο. Συμφώνησαν να περικοπούν 300 εκατ. ευρώ από κύριες και επικουρικές συντάξεις, και άλλα τόσα από άλλες δαπάνες του κράτους. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς πρέπει τώρα να συγκαλέσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα περάσει -αρχικά ως ένα άρθρο και μετά από 15 μέρες στην αναλυτική της μορφή, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς.

Το ατόπημα Σαμαρά

Στο σχέδιο του Μνημονίου, η Τρόικα επέμενε στην εξασφάλιση 625 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έπεισαν τους απεσταλμένους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το ποσό να καλυφθεί μόνο κατά 300 εκατ. ευρώ από συντάξεις και τα άλλα 325 εκατ. από άλλες πηγές (π.χ. μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και δαπανών του ΠΔΕ).

Μόλις αυτό ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε να ισχυριστούν ότι θα βρίσκονταν ακόμη 200 εκατ. ευρώ από περικοπές σε Άμυνα και ΠΔΕ, ώστε το ποσό που θα εξοικονομείτο θα άγγιζε τα 525 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αυτό σήμαινε μια συνολική περικοπή 1.225 εκατ. ευρώ από τους ευαίσθητους αυτούς τομείς (είχε προηγηθεί περικοπή επιπλέον 425 εκατ. από  άμυνα και 600 εκατ. από ΠΔΕ), χωρίς ασφαλώς οι εκπρόσωποι της Τρόικα να πείθονται, εφόσον δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γεγονός είναι ότι περικόπτονται αναπτυξιακά κονδύλια, την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και ενώ είναι γνωστή η αδυναμία επιβίωσης πέραν του εξαμήνου πολλών επικουρικών Ταμείων, τα όποια νομικά δεν μπορούν να  επιχορηγηθούν από το κράτος, αν δεν γίνει πρωτίστως η σχετική μεταρρύθμιση.

Με άλλα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ένα τριπλό ψέμα:

- Ένα στους συνταξιούχους ότι δήθεν δεν κόβονται συντάξεις, ενώ αυτό θα γίνει αναγκαστικά λόγω κινδύνου κατάρρευσης των επικουρικών  ταμείων. Μάλιστα, η καθυστέρηση στις επικουρικές θα έχει  ως αποτέλεσμα να κοπούν αρχικά οι κυρίες και μετά να έρθει και περικοπή των επικουρικών.

- Ένα για την ανάπτυξη, ενώ προτείνει μεγάλη περικοπή του προγράμματος επενδύσεων.

- Ένα στην Τρόικα, που ξέρει ποιες περικοπές είναι αληθινές και ποιες εικονικές.

Σε κάθε περίπτωση, στην τελική συμφωνία προβλέπονται 300 εκατ . ευρώ από συντάξεις και 325 που θα προσδιοριστούν επακριβώς σε δύο εβδομάδες  χωρίς γενικολογίες περί ΠΔΕ και Άμυνας.

Γρίφος το τι μέλλει γενέσθαι με τα ομόλογα της ΕΚΤ

Στη συμφωνία αναφέρθηκε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λουκά Παπαδήμο.

«Αυτό που μπορώ να πω... είναι ότι πριν από λίγα λεπτά έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και ότι έχει επικυρωθεί από τα μεγάλα κόμματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς και θα έχουμε πλήρη ενημέρωση επί τούτου, τη συμφωνία, και επίσης θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Αρνήθηκε πάντως να πει το οτιδήποτε αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Βεστερβέλε: Ο χρόνος πιέζει

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την Αθήνα να συμφωνήσει πιο γρήγορα σε ένα σχέδιο λιτότητας. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι πλέον στα χέρια των Ελλήνων, των Ελλήνων και όσων βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση λύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Η Γερμανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε έχει το δικαίωμα να περιμένει από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron